Morgenrutine for mundhygiejne

30. november 2023

Tror du, at en hurtig tandbørstning under morgenbadet er nok til at holde din mund sund? Tænk om igen.

Vi ved alle, at tandlæger anbefaler, at vi børster tænder to gange dagligt og bruger tandtråd regelmæssigt, men hvad med det bedste tidspunkt at børste tænder på, hvornår vi skal bruge mundskyl, hvor meget tandpasta vi skal bruge, og hvordan vi bedst spiser morgenmad for at holde tænder og tandkød sunde?  Det er alt sammen spørgsmål, der skal besvares, før vi starter dagen.

Etablering af en morgenrutine

Start dagen på den rigtige måde ved at praktisere en god mundhygiejne hver morgen. Du vil blive overrasket over, hvor hurtigt det kan hjælpe med at slukke for søvnhormonerne, vække dig og forberede dig på den kommende dag. En god daglig rutine vil ikke kun holde dine tænder skinnende og din ånde frisk, men det vil også hjælpe med at forebygge langsigtede orale og generelle sundhedsproblemer.

‍Hvornår skal man børste

Selv hvis du børster dine tænder rigtig godt inden sengetid, skal du stadig gøre rent som det første om morgenen. Det skyldes, at når vi sover, slukker vi for nogle af vores mekanismer til at bekæmpe plak, så bakterierne i munden kan vokse meget hurtigere end i løbet af dagen. Det er en af grundene til, at det er almindeligt at opleve lodne tænder og dårlig ånde om morgenen. Den pels, du kan mærke, er faktisk levende bakterier.

‍Don't Rush The Brush

Vælg en tandbørste, helst elektrisk, med medium strukturerede børstehår. Det sikrer, at børstehårene er faste nok til at fjerne plak, men bløde nok til ikke at ridse tandkødet. Børst i mindst 2 til 3 minutter for at sikre, at du når både tandkødet og tanden. Børst før morgenmaden for at give tænderne fluorbeskyttelse, inden du spiser eller drikker. Hvis du vil friske tænderne op efter at have spist, kan du enten skylle med lidt vand eller tygge på et sukkerfrit tyggegummi. Prøv at undgå at børste tænder umiddelbart efter, at du har spist, da nogle syreholdige fødevarer, der ofte indtages til morgenmad, midlertidigt kan blødgøre emaljen.

Fluoride Facts

Fluor er et mineral, der ofte tilsættes tandpasta, fordi det er kendt for at forebygge huller i tænderne. Det virker ved at styrke emaljen og beskytte den mod syreangreb i løbet af dagen. Sørg for at vælge en tandpasta, der indeholder fluor, og påfør den på din tørre tandbørste, før du børster den grundigt rundt om dine tænder. Spyt det overskydende ud, og skyl ikke bagefter, så fluormineralerne kan blive absorberet og give maksimal beskyttelse.

‍Vær omhyggelig med at rengøre mellem

Plakbakterier kan godt lide at finde mørke, varme, beskyttede områder, hvor de kan få lov til at gro. I vores mund er disse områder mellem tænderne. Det betyder, at vi har betydeligt flere plakbakterier mellem tænderne, hvor vores tandbørster ikke kan komme til. At bruge tandtråd eller hjælpemidler som mellemrumsbørster er en vigtig del af at rengøre tænderne ordentligt. Det skal gøres hver gang, vi børster tænder, for at sikre, at der ikke efterlades bakterier.

‍Tongue Fun

Den menneskelige tunge fungerer som vært for de fleste af bakterierne i vores mund. Tag et kig på din tunge som det første om morgenen. - den gullige belægning, du ser, er en samling af madrester, bakterier og døde celler, som alle bidrager til dårlig ånde. Hvis du renser tungen forsigtigt enten med tandbørsten eller med en tungeskraber, får du frisk ånde, reducerer risikoen for tandkødssygdomme, forbedrer smagen og styrker dit immunforsvar og din fordøjelse.

‍Mundskyl myter

Rutinemæssig brug af mundskyl betragtes ikke som en vigtig del af din daglige mundhygiejne, medmindre det specifikt er blevet anbefalet til dig af en tandlæge. Stærke mundskyllevæsker, der bruges for ofte, kan ændre mikrobiomet i munden ved at dræbe for mange af de gode bakterier. Vælg omhyggeligt og brug sparsomt, lyder det generelle råd. Hvis du vil bruge mundskyl, så brug det på et andet tidspunkt end tandbørstningen, f.eks. midt på dagen. Brug det aldrig umiddelbart efter tandbørstningen. Vælg altid en mundskyllevæske, der indeholder æteriske olier, og undgå dem, der indeholder klorhexidin, da det pletter tænderne.

‍Best Brekkie

Overdreven indtagelse af sukker fører til huller i tænderne, og hyppig indtagelse af syreholdig mad og drikke er forbundet med erosivt tandslid, men det er ikke her, kostens betydning slutter. Hvis din kost mangler visse næringsstoffer, kan det være sværere for vævet i din mund at modstå infektioner, hvilket kan bidrage til tandkødssygdomme. Korrekt ernæring hjælper også spyttet med at opfylde sin funktion og opretholde en sund pH-balance ved at reducere den syre i munden, som svækker emaljen. At tygge er virkelig vigtigt for at stimulere spytproduktionen, så vælg morgenmad med lavt sukkerindhold, som kræver, at du tygger meget, f.eks. fuldkornsprodukter med lavt sukkerindhold, yoghurt naturel, nødder, frø og frisk frugt. Prøv at undgå pålæg med højt sukkerindhold og raffinerede kulhydrater.

Næsten alle tandsygdomme kan forebygges, herunder huller i tænderne og tandkødssygdomme. Hvis du etablerer en god morgenrutine og holder dig til den hver dag, kan du forebygge sygdomme og holde din mund og krop sund resten af livet.