Mundsundhed og diabetes

30. november 2023

Diabetes er en sygdom, der påvirker hele kroppen, også munden, men hvordan hænger den sammen med mundsundheden, og hvad kan en diabetiker gøre for at reducere risikoen for komplikationer.

Hvis du lever med diabetes, skal du være særlig opmærksom på din mundsundhed og tandpleje samt på at holde dit blodsukkerniveau inden for målområdet.

Diabetes og tandkødssygdomme.

Diabetes og tandkødssygdomme har et tovejs-forhold. Det betyder, at de påvirker hinanden. At have diabetes øger risikoen for at udvikle tandkødssygdomme, og at have ukontrollerede tandkødssygdomme øger chancerne for at udvikle type II-diabetes. Det skyldes, at personer med diabetes har et øget glukoseniveau i deres spyt, hvilket giver næring til de bakterier, der lever i munden. På samme måde kan de bakterier, der findes i munden på en person med tandkødssygdom, slippe ud i blodbanen, hvilket resulterer i forværret blodsukkerkontrol.

Jo værre tandkødssygdommen er, jo mere sandsynligt er det, at personen lider skade på andre organer i kroppen.

Det er vigtigt at passe på din mundhygiejne og kontrollere dit blodsukkerniveau for at forhindre tandkødssygdom. Behandling af tandkødssygdomme hjælper med at forbedre blodsukkerniveauet hos mennesker, der lever med diabetes, og mennesker med blodsukkerniveauer, der holdes inden for målområdet, reagerer bedre på behandling af tandkødssygdomme.

Diabetes og huller i tænderne

Høje glukoseniveauer i spyttet hos mennesker med ukontrolleret diabetes hjælper bakterier til at trives. Det fører til en øget risiko for at udvikle huller i tænderne. Folk med diabetes har også en tendens til at spise mindre og hyppigere måltider i løbet af dagen. Hver gang man spiser, ændres pH-balancen i munden, hvilket giver bakterierne bedre mulighed for at finde føde og syreangreb på tænderne kan forekomme.

Diabetes og mundtørhed

Ubehandlet diabetes kan nedsætte spytflowet og resultere i mundtørhed. Spyt er en meget vigtig kropsfunktion og er især vigtig for at opretholde et sundt mikrobiom i munden. Det fugter også munden, smører vævet, neutraliserer skadelige syrer, dræber bakterier, forebygger dårlig ånde, forsvarer mod huller i tænderne og tandkødssygdomme og fremskynder sårheling. Mundtørhed kan føre til ømhed, sår, brændende mund, smagsforstyrrelser og infektioner.

Diabetes og trøske i munden

Høj glukose i spyttet, nedsat modstandsdygtighed over for infektioner og mundtørhed (reduceret spytflow) kan alt sammen skabe ubalance i det orale mikrobiom og fremme overvækst af gær (svampe), som normalt lever i små mængder i munden. Denne overvækst fører til en svampeinfektion kendt som trøske i munden (også kaldet candida). Diabetikere, der ofte tager antibiotika for at bekæmpe forskellige infektioner, er særligt udsatte for at udvikle trøske i munden. Svampen trives på de høje glukoseniveauer i spyttet hos personer med ukontrolleret diabetes, hvilket resulterer i ubehagelige cremehvide læsioner på tungen og indersiden af kinderne.

Hvad kan du gøre for at forbedre din orale sundhed.

Hvis du lever med diabetes, anbefales det, at du:

Forsøger at holde dine blodsukkerniveauer så tæt på målniveauerne som muligt. Sørg for at følge din læges råd om kost og tag den anbefalede medicin regelmæssigt.

Børst dine tænder to gange om dagen med en fluortandpasta.

Brug tandtråd eller mellemrumsrensere mindst en gang om dagen til at rense grundigt mellem tænderne.

Besøg din tandlæge regelmæssigt, så han kan tjekke din mund for tegn på huller i tænderne, tandkødssygdomme eller mundsygdomme. Husk at fortælle, at du har diabetes, især hvis den er ukontrolleret.

Få dine tænder renset professionelt hver 3. til 6. måned for at fjerne moden plak og tandsten fra tænder og tandkød og for at få råd om mundhygiejne i hjemmet.

For at reducere risikoen for at udvikle mundtørhed skal du drikke rigeligt med vand og tygge sukkerfrit tyggegummi for at stimulere spytstrømmen.

Ryg ikke. Personer med diabetes, der ryger, har en endnu højere risiko for at udvikle trøske og tandkødssygdomme. Den gode nyhed er, at mennesker, hvis diabetes er velbehandlet, ikke har flere huller i tænderne eller parodontale sygdomme end mennesker uden diabetes. God mundhygiejne og en sund tandrensning vil ikke kun forbedre mundsundheden, men også reducere risikoen for diabetiske komplikationer.

Den gode nyhed er, at mennesker, hvis diabetes er velreguleret, ikke har flere huller i tænderne eller parodontale sygdomme end mennesker uden diabetes. God mundhygiejne og en sund tandrensning vil ikke kun forbedre mundsundheden, men også reducere risikoen for diabetiske komplikationer.