Korrekt brug af tandtråd

30 November 2023

Den mindst populære del af de fleste patienters mundhygiejne og helt sikkert den, der volder de fleste problemer. Så er det så vigtigt? Hvad sker der, hvis man ikke bruger tandtråd, og er der en nemmere måde at gøre det på?

Tandbørstning renser kun omkring 75 % af tandoverfladen. De resterende 25% er overfladen mellem tænderne, hvor tandbørstens børstehår ikke kan nå. Hvis du lader denne del af tanden være urenset, bliver den grobund for bakterier, der lever af de efterladte madpartikler. Med tiden kan det føre til huller i tænderne, tandkødssygdomme, kronisk betændelse og dårlig ånde.

De fleste bruger udtrykket tandtråd til at beskrive rengøring mellem tænderne, men tandtråd er kun én måde at få de svært tilgængelige områder rene på. Hvis mellemrummene mellem tænderne er ret snævre, er tandtråd den eneste mulighed, men hvis mellemrummene er større (ofte bagest i munden), er der alternative muligheder for rengøring. Tandtråd fås enten i en vokset eller en ikke-vokset version. De fleste synes, at den voksede version er lettere at bruge, fordi den glider lettere mellem tænderne og er mindre tilbøjelig til at rive sig løs eller efterlade løse tråde.

Så hvordan bruger vi tandtråd effektivt?

Som med alle rengøringshjælpemidler er det vigtigt at bruge den rigtige teknik for at sikre, at din indsats ikke er spildt. Der findes forskellige versioner af tandtråd til rengøring af implantater og broer. Din tandlæge vil vise dig, hvordan du bruger dem. For at få den mest effektive tandtrådsteknik skal du følge disse enkle trin:

Tag et stykke tandtråd på længde med din underarm.

Vikl enderne af tandtråden rundt om en finger på hver hånd, indtil du har et ca. 2 cm langt stykke tilbage mellem hver hånd.

Træk tandtråden stramt, og placer derefter en hånd på hver side af tanden, og sænk tandtråden, indtil den sidder lige over toppen af mellemrummet mellem tænderne.

Før tandtråden ned mellem det stramme kontaktpunkt, hvor tænderne mødes, med en blid bevægelse fra side til side. Hvis du holder tandtråden stram, bliver den lettere at føre igennem, og du undgår, at den knækker igennem.

Når du er kommet igennem kontaktpunktet og holder tandtråden stram, lader du den forsigtigt glide ned til tandkødsranden og krøller den i en C-form mod tanden.

Hold tandtråden i tæt kontakt med tanden, og gnid den forsigtigt op og ned, og sørg for, at den kommer under tandkødsranden, indtil du mærker modstand. Før den op og ned et par gange, og sørg nu for at save. Når du er klar, gentager du handlingen på den anden side af hullet, før du bruger den samme side til side-handling til forsigtigt at lette tandtråden tilbage gennem det stramme kontaktpunkt og ud igen. Pas på ikke at trække hårdt for at fjerne tandtråden, den skal lempes ud med samme kontrol, som du brugte til at få den ind.

Når du først lærer at bruge tandtråd, skal du starte med fortænderne, som er lettere at komme til, og gradvist arbejde dig hen mod de bageste, efterhånden som du bliver dygtigere.

Gå videre til en ny del af tandtråden, hver gang du flytter en tand. Prøv at holde styr på, hvilke tænder du har brugt tandtråd på. Det er bedre at starte på den ene side og arbejde systematisk over til den anden for at undgå at overse nogen.

Pas på ikke at være for aggressiv. En fast, men blid tilgang er alt, hvad der kræves for at løsne plakken.

Hvis du synes, det er svært at komme til med tandtråd, kan du prøve at bruge en "flossette", som holder et lille stykke tandtråd i en plastikgaffel. Der findes også forskellige "floss threaders", som hjælper ved at føre tandtråden gennem mellemrummet, så man undgår at skulle føre den gennem det stramme kontaktpunkt. Bed din tandlæge om at vise dig, hvordan du bruger disse.

Andre interdentale hjælpemidler som interdentale børster, tandstikker og vandflosser er gode alternativer til tandtråd, hvor pladsen er bred nok til at få adgang. Uanset hvilket hjælpemiddel du vælger at bruge, skal det udfylde mellemrummet uden at blive tvunget.

Det er vigtigt at bemærke, at du ikke altid kan se, at der løsnes snavs, når du renser mellem tænderne, fordi bakterierne ikke er synlige for det blotte øje. Ideen er, at du fjerner bakterierne, før de har nået at udvikle sig til tykkere, mere synlig plak. Hvis du kan se det, har det været der for længe.

Som alle nye færdigheder kan det tage tid at vænne sig til at bruge tandtråd, men det er værd at holde ud. Når du først mestrer teknikken, vil det være en hurtig og nem tilføjelse til din daglige mundhygiejnerutine, og du vil høste fordelene i mange år fremover.