Mondgezondheid en diabetes

30 November 2023

Diabetes is een ziekte die op het hele lichaam van invloed is, ook de mond, maar wat is het verband met mondgezondheid en wat kan een patiënt met diabetes doen om het risico op complicaties te verkleinen.

Als u diabetes heeft, moet u speciale aandacht besteden aan uw mondgezondheid en gebitsverzorging en uw bloedglucosewaarden binnen het streefbereik houden.

Diabetes en tandvleesaandoeningen.

Diabetes en tandvleesaandoeningen hebben een wederzijdse relatie. Dat betekent dat ze elkaar beïnvloeden. Het hebben van diabetes verhoogt het risico op het ontwikkelen van tandvleesaandoeningen en het hebben van een onbehandelde tandvleesaandoening verhoogt de kans op het ontwikkelen van type II diabetes. Dat komt omdat mensen met diabetes een verhoogd glucoseniveau in hun speeksel hebben, dat de bacteriën in de mond voedt. Ook kunnen de bacteriën in de mond van mensen met tandvleesaandoeningen in de bloedbaan terechtkomen, waardoor de bloedsuikerspiegel minder goed gecontroleerd kan raken.

Hoe erger de tandvleesaandoening, hoe groter de kans op schade aan andere organen in het lichaam.

Om tandvleesaandoeningen te voorkomen, is het belangrijk om goed voor uw mond te zorgen en uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden. De behandeling van tandvleesaandoeningen helpt om de bloedsuikerspiegel te verbeteren bij mensen met diabetes en mensen met bloedsuikerspiegels die binnen het streefbereik blijven, reageren beter op de behandeling van tandvleesaandoeningen.

Diabetes en cariës

De hoge glucosespiegels in het speeksel van mensen met ongecontroleerde diabetes helpen bacteriën om goed te gedijen. Dit leidt tot een verhoogd risico op cariës. Mensen met diabetes hebben ook de neiging om kleinere, frequentere maaltijden te eten gedurende de dag. Elke keer dat u eet, verandert de pH-balans in de mond, waardoor bacteriën zich beter kunnen voeden en zure aanvallen op de tandglazuur kunnen optreden.

Diabetes en een droge mond

Onbehandelde diabetes kan de speekselvloed verminderen, wat leidt tot een droge mond. Speeksel heeft een zeer belangrijke lichaamsfunctie en is vooral belangrijk voor het behoud van een gezond microbioom in de mond. Het bevochtigt de mond, smeert de weefsels, neutraliseert schadelijke zuren, doodt ziektekiemen, voorkomt een slechte adem, beschermt tegen cariës en tandvleesaandoeningen en versnelt de genezing van wonden. Een droge mond kan leiden tot pijn, zweren, een branderige mond, smaakvermidndering en infecties.

Diabetes en orale spruw

Hoge glucose in het speeksel, een verlaagde weerstand tegen infecties en een droge mond (verminderde speekselvloed) kunnen allemaal het microbioom in de mond uit balans brengen en de overgroei van gist (schimmels) bevorderen die normaal gesproken in kleine hoeveelheden in de mond leven. Deze overgroei leidt tot een schimmelinfectie die bekend staat als spruw in de mond (ook wel candida genoemd). Diabetici die vaak antibiotica slikken om verschillende infecties te bestrijden, zijn extra vatbaar voor het ontwikkelen van spruw in de mond. De schimmel gedijt goed op de hoge glucoseniveaus in het speeksel van mensen met onbehandelde diabetes, wat resulteert in ongemakkelijke roomwitte laesies op de tong en de binnenkant van de wangen.

Wat kunt u doen om uw mondgezondheid te verbeteren.

Als u diabetes hebt, wordt u het volgende geadviseerd:

Probeer uw bloedglucoseniveaus zo dicht mogelijk bij de streefwaarden te houden. Zorg ervoor dat u het advies van uw arts over voeding opvolgt en de aanbevolen medicatie regelmatig inneemt.

Poets uw tanden en kiezen twee keer per dag met een fluoridetandpasta.

Gebruik ten minste eenmaal per dag interdentale reinigingshulpmiddelen om grondig tussen uw tanden en kiezen te reinigen.

Bezoek regelmatig uw tandarts en/of mondhygiënist, zodat hij of zij uw mond kan controleren op mogelijke cariës, tandvleesontsteking of mondziekten. Vergeet niet te vertellen dat u diabetes heeft, vooral als dit niet onder controle is.

Laat uw gebit elke 3 tot 6 maanden professioneel reinigen om oudere tandplaque en tandsteen van uw tanden en tandvlees te verwijderen en om advies te krijgen over mondhygiëne thuis.

Om het risico op een droge mond te verminderen, drinkt u voldoende water en kauwt u suikervrije kauwgom om de speekselvloed te stimuleren.

Rook niet. Mensen met diabetes die roken, lopen een nog groter risico op spruw en tandvleesaandoeningen. Het goede nieuws is dat mensen bij wie de diabetes goed is gecontroleerd niet meer cariés of tandvleesaandoeningen hebben dan mensen zonder diabetes. Een goede mondhygiëne en een gezond mondverzorgingsregime verbeteren niet alleen de mondgezondheid, maar verminderen ook het risico op diabetisch gerelateerde complicaties.

Het goede nieuws is dat mensen bij wie de diabetes goed is gecontroleerd niet meer cariés of tandvleesaandoeningen hebben dan mensen zonder diabetes. Een goede mondhygiëne en een gezond mondverzorgingsregime verbeteren niet alleen de mondgezondheid, maar verminderen ook het risico op diabetisch gerelateerde complicaties.