Reggeli rutin az orális egészségért

30 November 2023

Úgy gondolja, hogy egy gyors fogmosás reggel, zuhanyzás közben elegendő a fogak egészségéért? Gondolja át újra! Mindannyian tudjuk, hogy a napi kétszeri fogmosást és a rendszeres fogselymezést a fogászati szakemberek javasolják, de mi a helyzet az optimális fogmosási idővel, mikor használjunk szájvizet, mennyi fogkrémet kell felvinni, és mik a legjobb reggeli fogások fogaink és ínyünk egészségének megőrzésének érdekében?  

Ezek mind olyan kérdések, amelyekre választ kell adnunk, mielőtt elkezdenénk a napunkat. A reggeli rutin kialakítása. Kezdje a napot a megfelelő módon, minden reggel gyakorolva a jó szájhigiénés szokásokat. Meg fog lepődni, milyen gyorsan segíthet kikapcsolni az alvási hormonokat, felébreszteni és felkészíteni az előttünk álló napra.

A helyes napi rutin kialakítása nemcsak a fogak csillogását és a leheletét tartja frissen, hanem segít megelőzni a hosszútávú szájüregi és általános egészségügyi problémákat is.

Mikor mossunk fogat?

Még akkor is, ha lefekvés előtt nagyon alaposan mossuk a fogunkat, reggel mindig meg kell ismételni azt. Ez azért van, mert amikor alszunk, kikapcsoljuk néhány plakk elleni mechanizmusunkat, így a szájban lévő baktériumok sokkal gyorsabban tudnak növekedni, mint nappal. Ez az egyik oka annak, hogy gyakran tapasztaljuk az érdes fogakat és a rossz leheletet reggel. Az érdes felület, amit érzünk, valójában élő baktériumok rétege.

Ne siesse el a fogmosást!


Válasszon egy fogkefét, ideális esetben elektromosat, közepes textúrájú sörtékkel. Ez biztosítja, hogy a sörték elég szilárdak legyenek a lepedék eltávolításához, de elég puhák ahhoz, hogy ne karcolják meg az ínyt. Mosson legalább 2-3 percig, hogy elérje az ínyt és a fogat is. Reggeli előtt mosson fogat, hogy a fogak fluoridos védelmet kapjanak evés vagy ivás előtt. Ha étkezés után szeretne felfrissülni, öblítse le vízzel, vagy rágjon cukormentes rágógumit. Próbálja meg elkerülni a fogmosást közvetlenül étkezés után mivel néhány savas étel, amelyet általában reggelire fogyasztunk, átmenetileg lágyíthatja a zománcot.

Fluorid tények

A fluorid egy ásványi anyag, amelyet általában hozzáadnak a fogkrémekhez, mert ismert, hogy megakadályozza a fogszuvasodást. Erősíti a zománcot és megvédi a fogakat a savas támadásoktól a nap folyamán. Győződjön meg róla, hogy fluoridot tartalmazó fogkrémet választott, és vigye fel a száraz fogkefére, mielőtt alaposan megmossa a fogak körül. Köpje ki a felesleget, és ne öblítse le utána. Ez lehetővé teszi a fluorid ásványi anyagok felszívódását a maximális védelem érdekében. Bőszen mossa a fogközöket is! A plakk baktériumok szeretnek sötét, meleg, védett területeket találni, ahol szaporodhatnak. A szánkban ezek a területek a fogaink közötti területeken vannak. Ez azt jelenti, hogy lényegesen több lepedékbaktérium van a fogaink között, ahová a fogkefék nem tudnak eljutni.

A fogselyem vagy az olyan segédeszközök használata, mint az interdentális kefék, elengedhetetlen része a fogak megfelelő tisztításának. Ezt minden fogmosáskor meg kell tenni, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy nem marad ki egy rész sem.

Nyelv kérdések


Az emberi nyelv a szájban lévő legtöbb baktérium gazdaszervezete. Reggel először nézze meg a nyelvét. - A sárgás bevonat, amit lát, ételmaradékok, baktériumok és elhalt sejtek egyvelege, amelyek mindegyike hozzájárul a rossz lehelethez. A nyelv gyengéd tisztítása fogkefével vagy nyelvkaparóval elősegíti a friss leheletet, csökkenti az ínybetegségek kockázatát, fokozza az ízlelést és emésztőrendszeri egészségét.

Szájvíz hiedelmek


A szájvíz rutinszerű használata nem tekinthető a napi szájápolási rutin lényeges részének, kivéve, ha egy fogászati szakember kifejezetten ajánlotta azt. A túl gyakran használt erős szájvizek megváltoztathatják a szájban lévő mikrobiomot azáltal, hogy túl sok jó baktériumot ölnek meg. Válasszon körültekintően és takarékosan használja, ez az általános tanács. Ha szájvizet szeretne használni, használja külön időpontban a fogmosástól, például a nap közepén. Soha ne használja közvetlenül fogmosás után. Mindig illóolajokat tartalmazó szájvizet válasszon, és kerülje a klórhexidint tartalmazó szájvizet, mivel ez elszínezi a fogakat.

A legjobb reggeli. A cukor túlzott fogyasztása fogszuvasodáshoz vezet, és a savas ételek és italok gyakori fogyasztása eróziós fogkopással jár, de itt nem ér véget az étrend fontossága. Ha az étrendből hiányoznak bizonyos tápanyagok, akkor a szájban lévő szövetek nehezebben tudnak ellenállni a fertőzéseknek, amelyek hozzájárulhatnak az ínybetegségekhez.

A megfelelő táplálkozás abban is segíti a nyálat, hogy betöltse funkcióját és fenntartsa az egészséges pH-egyensúlyt azáltal, hogy csökkenti a szájban lévő savat, amely gyengíti a zománcot. A rágás nagyon fontos a nyáltermelés serkentéséhez, ezért válasszon olyan reggelit, amely alacsony cukortartalmú és sok rágást igényel, mint például teljes kiőrlésű gabonapelyhek, alacsony cukortartalmú gabonafélék, sima joghurt, diófélék, magvak és friss gyümölcsök.

Próbálja meg elkerülni a magas cukortartalmú kenyérfeltéteket és a finomított szénhidrátokat. Szinte minden fogászati betegség megelőzhető, beleértve a fogszuvasodást és az ínybetegségeket is.

A jó reggeli rutin kialakítása és mindennapi betartása segít megelőzni a betegségeket, így egész életében egészségesen tartja a száját és a testét.