A szájüregi egészség és a cukorbetegség

30 November 2023

A cukorbetegség az egész szervezetet érinti, beleértve a szájüreget is, de hogyan kapcsolódik a szájüregi egészséghez, és mit tehet egy cukorbeteg a szövődmények kockázatának csökkentése érdekében?

Ha Ön cukorbetegséggel él, különös figyelmet kell fordítania a szájüregi egészségére és a fogápolásra, valamint arra, hogy vércukorszintjét a céltartományon belül tartsa.

A cukorbetegség és az ínybetegségek

A cukorbetegség és az ínybetegségek között kétirányú kapcsolat van. Ez azt jelenti, hogy kölcsönösen befolyásolják egymást. A cukorbetegség növeli a fogínybetegség kialakulásának kockázatát, és a kontrollálatlan fogínybetegség növeli a II. típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Ez azért van, mert a cukorbetegségben élők nyálában megnövekedett a glükózszint, ami táplálja a szájban élő baktériumokat. Hasonlóképpen, az ínybetegségben szenvedő szájában lévő baktériumok a véráramba kerülhetnek, ami a vércukorszint rosszabb szabályozását eredményezi.

Minél súlyosabb az ínybetegség, annál valószínűbb, hogy az illető testének más szervei is károsodnak.

Az ínybetegség megelőzése érdekében fontos, hogy gondoskodjon a szájüreg egészségéről és ellenőrizze vércukorszintjét. Az ínybetegségek kezelése segít javítani a cukorbetegségben szenvedők vércukorszintjét, és azok az emberek, akiknek a vércukorszintjét a céltartományban tartják, jobban reagálnak az ínybetegségek kezelésére.

Cukorbetegség és fogszuvasodás

A nem kezelt cukorbetegek nyálában lévő magas glükózszint segíti a baktériumok szaporodását. Ez a fogszuvasodás kialakulásának fokozott kockázatához vezet. Emellett a cukorbetegek hajlamosak kisebb, gyakoribb étkezéseket fogyasztani a nap folyamán. Minden egyes étkezéskor megváltozik a száj pH-egyensúlya, ami jobb lehetőséget teremt a baktériumok táplálkozására és a fogakat érő savas támadásra.

Cukorbetegség és szájszárazság

A kezeletlen cukorbetegség csökkentheti a nyáltermelést, ami szájszárazságot eredményez. A nyáltermelés nagyon fontos testi funkció, és különösen fontos az egészséges szájüregi mikrobiom fenntartása szempontjából. Nedvesíti a szájat, kenegeti a szöveteket, semlegesíti a káros savakat, elpusztítja a baktériumokat, megakadályozza a rossz leheletet, véd a fogszuvasodás és ínybetegségek ellen, és felgyorsítja a sebgyógyulást. A szájszárazság fájdalmakhoz, fekélyekhez, szájégéshez, ízzavarokhoz és fertőzésekhez vezethet.

Diabétesz és szájpenész

A nyálban lévő magas glükózszint, a fertőzésekkel szembeni csökkent ellenálló képesség és a szájszárazság (csökkent nyáltermelés) mind-mind kiegyensúlyozatlanná teheti a száj mikrobiomját, és elősegítheti a szájban általában kis mennyiségben élő élesztőgombák (gombák) elszaporodását. Ez a túlszaporodás a szájpenész (más néven candida) néven ismert gombás fertőzéshez vezet. Azok a cukorbetegek, akik gyakran szednek antibiotikumokat a különböző fertőzések leküzdésére, különösen hajlamosak a szájpenész kialakulására. A gomba a nem kezelt cukorbetegek nyálának magas glükózszintjén élősködik, ami kellemetlen krémfehér elváltozásokat eredményez a nyelven és az arc belső oldalán.

Mit tehet a szájüregi egészségének javítása érdekében?

Ha Ön cukorbetegséggel él, ajánlott, hogy:

Próbálja meg a vércukorszintjét a lehető legközelebb tartani a célértékhez. Ügyeljen arra, hogy kövesse orvosának diétára vonatkozó tanácsait, és rendszeresen szedje az ajánlott gyógyszereket.

Naponta kétszer mosson fogat fluoridos fogkrémmel.

Legalább naponta egyszer használjon fogselymet vagy fogköztisztító segédeszközöket, hogy alaposan megtisztítsa a fogai között.

Rendszeresen keresse fel fogorvosát, hogy ellenőrizni tudja a száját a szuvasodás, ínybetegség vagy szájüregi betegségek jelei miatt. Ne felejtse el elmondani neki, hogy cukorbeteg, különösen, ha a cukorbetegségét nem szabályozzák.

3-6 havonta végeztessen szakszerű fogtisztítást, hogy eltávolítsák az érett lepedéket és fogkövet a fogakról és az ínyről, és hogy szájhigiéniai tanácsokat kapjon az otthoni ápoláshoz.

A szájszárazság kialakulásának kockázatát csökkentendő igyon sok vizet, és rágjon cukormentes rágógumit a nyálfolyás serkentése érdekében.

Ne dohányozzon. A dohányzó cukorbetegeknél még nagyobb a szájpenész és az ínybetegség kialakulásának kockázata. A jó hír az, hogy azoknál az embereknél, akiknek a cukorbetegségét jól kezelik, nincs több fogszuvasodás vagy parodontális betegség, mint a cukorbetegség nélkülieknél. A jó szájhigiénia és az egészséges tisztítási rutin nemcsak a szájhigiéniát javítja, hanem csökkenti a diabéteszes szövődmények kockázatát is.