Megfelelő Fogselyemhasználat

30 November 2023

A legtöbb páciens szájhigiéniai rutinjának legkevésbé népszerű része, és minden bizonnyal az, amely a legtöbb embernek nehézséget okoz. Szóval, ennyire fontos? Mi történik, ha nem használ fogselymet, és van-e egyszerűbb módja a fogselymezésnek?

A fogmosás a fogfelszínnek csak körülbelül 75%-át tisztítja meg. A maradék 25% a fogak közötti felület, ahová a fogkefe sörtéi nem érnek el. Ha a fognak ezt a részét tisztítatlanul hagyja, az a hátrahagyott ételmaradékokból táplálkozó baktériumok táptalajává válik. Idővel ez fogszuvasodáshoz, ínybetegségekhez, krónikus gyulladásokhoz és rossz lehelethez vezethet.

A legtöbb ember a fogselyem kifejezést a fogak közötti tisztításra használja, de a fogselyem csak egy módja annak, hogy ezeket a nehezen elérhető területeket megtisztítsa. Ahol a fogak közötti hely meglehetősen szűk, ott a fogselyem az egyetlen lehetőség, de ahol a hely nagyobb (gyakran a száj hátsó része felé), ott alternatív tisztítási lehetőségek állnak rendelkezésre. A fogselyem viaszolt és viasz nélküli változatban is kapható. A legtöbb ember a viaszolt változatot könnyebben használhatónak találja, mert könnyebben siklik a fogak között, és kevésbé valószínű, hogy foszladozik vagy laza szálakat hagy maga után.

Hogyan használjuk tehát hatékonyan a fogselymet?

Mint minden tisztítási segédeszköz, a megfelelő technika alkalmazása is fontos, hogy erőfeszítései ne vesszenek kárba. Az implantátumok és hidak tisztítására a fogselyem különböző változatai állnak rendelkezésre. A fogorvos megmutatja Önnek, hogyan kell ezeket használni. A leghatékonyabb fogselyemkezelési technika érdekében kövesse az alábbi egyszerű lépéseket:

Vegyen ki egy körülbelül alkarjának hosszúságú fogselyemszakaszt.

Tekerje a fogselyem végét mindkét kéz egyik ujja köré, amíg mindkét kéz között egy körülbelül 2 cm hosszú szakasz marad.

Húzza meg a fogselymet, majd a fog mindkét oldalára helyezve egyik kezét, engedje le a fogselymet, amíg az éppen a fogközi rés tetején ül.

Finom, oldalirányú mozgással vezesse le a fogselymet a fogak találkozásánál lévő szoros érintkezési pont között. Ha a fogselymet szorosan tartja, könnyebb lesz áthaladni rajta, és elkerülheti, hogy elszakadjon.

Miután áthaladt az érintkezési ponton, és a fogselymet szorosan tartja, finoman csúsztassa lefelé az íny vonaláig, és görbítse C alakban a foghoz.

Ha a fogselyem szorosan érintkezik a foggal, finoman dörzsölje fel és le, ügyelve arra, hogy az ínyvonal alatt haladjon, amíg ellenállást nem érez. Vigye fel és le néhányszor, ügyelve a fogakra. Ha készen van, ismételje meg a műveletet a rés másik oldalán, majd ugyanezzel az oldalirányú művelettel finoman engedje vissza a fogselymet a szoros érintkezési ponton keresztül és ismét kifelé. Vigyázzon, hogy ne húzza erősen a fogselymet, ugyanolyan kontrollal kell kivenni, mint ahogyan bevezette.

Amikor először tanulja meg a fogselymezést, kezdje az első fogakkal, amelyekhez könnyebb hozzáférni, és fokozatosan haladjon a hátsók felé, ahogy egyre gyakorlottabbá válik.

Minden fogváltáskor új fogselyemrészre lépjen át. Próbálja meg nyomon követni, hogy mely fogakon használta a fogselymet. Jobb, ha az egyik oldalon kezdi, és szisztematikusan halad át a másikra, hogy ne hagyjon ki egyet sem.

Vigyázzon, hogy ne legyen túl agresszív. A lepedék eltávolításához elegendő a határozott, de gyengéd megközelítés.

Ha nehezen bánik a fogselyemmel, próbálja ki a "fogselyemtartót", amely egy műanyag villában egy kis darab fogselymet tartalmaz. Különböző "fogselyembefűzők" is kaphatók, amelyek segítenek a fogselyemnek a résen való átvezetésével, elkerülve, hogy azt a szűk érintkezési ponton keresztül kelljen vezetni. Kérje meg fogorvosát, hogy mutassa meg, hogyan kell ezeket használni.

A fogközök közötti egyéb segédeszközök, mint például a fogközti kefék, a fogászati pálcikák és a szájzuhany, jó alternatívát jelentenek a fogselyem használatára, ahol a hely elég széles a hozzáféréshez. Bármelyik segédeszközt is választja, annak be kellférnie a résbe, anélkül, hogy erőltetné.

Fontos megjegyezni, hogy a fogak közötti tisztítás során nem mindig látja, hogy a lepedék elmozdul, mivel a baktériumok szabad szemmel nem láthatók. A lényeg az, hogy a baktériumokat még azelőtt eltávolítsuk, mielőtt azoknak ideje lenne vastagabb, láthatóbb lepedékké alakulni. Ha látja, akkor már túl régóta ott vannak.

Mint minden új készség, a fogselyem használata is időbe telik, amíg megszokja, de érdemes kitartani. Ha egyszer már elsajátította a technikát, akkor ez egy gyors és egyszerű kiegészítése lesz a napi szájhigiéniai rutinjának, és hosszú éveken át élvezheti annak előnyeit.