Suun terveys ja Diabetes

30 November 2023

Diabetes on sairaus, joka vaikuttaa koko kehoon, myös suuhun. Miten se liittyy suun terveyteen ja mitä diabeetikko voi tehdä vähentääkseen komplikaatioiden riskiä.

Jos elät diabeteksen kanssa, sinun on kiinnitettävä erityistä huomiota suun terveyteen ja suunhoitoon sekä pidettävä verensokeriarvosi tavoitealueella.

Diabetes ja iensairaudet.

Diabeteksella ja iensairauksilla on kaksisuuntainen suhde. Se tarkoittaa, että ne vaikuttavat toisiinsa. Diabeteksen sairastaminen lisää riskiä sairastua iensairauteen, ja hallitsematon iensairaus taas lisää mahdollisuutta sairastua tyypin II diabetekseen. Tämä johtuu siitä, että diabetesta sairastavien ihmisten syljen glukoosipitoisuus on kohonnut, mikä ruokkii suussa eläviä bakteereja. Vastaavasti ientulehdusta sairastavan suussa olevat bakteerit voivat päästä verenkiertoon, jolloin verensokerin hallinta heikkenee.

Mitä pahempi ientulehdus on, sitä todennäköisemmin henkilöllä on kohonnut riski myös muiden elinten vaurioitumiseen.

Ientulehduksen ehkäisemiseksi on tärkeää huolehtia suun terveydentilasta ja kontrolloida verensokeritasoja. Iensairauksien hoito auttaa parantamaan diabetesta sairastavien verensokeriarvoja, ja henkilöt, joiden verensokeriarvot pysyvät tavoitealueella, reagoivat ientulehduksen hoitoon paremmin.

Diabetes ja hampaiden reikiintyminen

Epätasapainossa olevan Diabeteksen aiheuttama syljen glukoosipitoisuuden nousu auttaa bakteereja viihtymään. Tämä johtaa lisääntyneeseen riskiin sairastua hampaiden reikiintymiseen. Lisäksi diabetesta sairastavilla on taipumus syödä pienempiä aterioita tiheämmin päivän aikana. Jokaisella ateriakerralla suun pH-tasapaino muuttuu, mikä lisää riskiä bakteerien kasvusta ja hampaiden happamoitumista.

Diabetes ja suun kuivuminen

Hoitamaton diabetes voi vähentää syljen virtausta, mikä johtaa suun kuivuuden tunteeseen. Sylki on erittäin tärkeä elintoiminto, ja se on erityisen tärkeää suun mikrobiston terveyden ylläpitämiseksi. Sylki  kosteuttaa suuta, voitelee kudoksia, neutraloi haitallisia happoja, tappaa bakteereja, ehkäisee pahanhajuista hengitystä, suojaa hampaiden reikiintymiseltä ja iensairauksilta sekä nopeuttaa haavojen paranemista. Kuiva suu voi johtaa suun kudosten arkuuteen, haavaumiin, polttavaan suuhun, makuhäiriöihin ja infektioihin.

Diabetes ja suun sienitulehdus

Korkea glukoosipitoisuus syljessä, mikä altistaa heikentynyneelle vastustuskyvylle infektioita vastaan, ja kuiva suu (vähentynyt syljen virtaus) voivat kaikki horjuttaa suun mikrobitasapainoa  ja edistää suussa normaalisti pieninä määrinä elävien hiivojen (sienien) liikakasvua. Tämä liikakasvu johtaa sieni-infektioon, joka tunnetaan nimellä suusieni (eli candida). Diabeetikot, jotka käyttävät usein antibiootteja erilaisten infektioiden torjumiseksi, ovat erityisen alttiita sairastumaan suun sieni-infektioon. Johtuen syljen korkeista glukoosipitoisuuksista hiiva  viihtyy hoitamatonta diabetesta sairastavien ihmisten suussa. Hiivasienet aiheuttavat epämiellyttäviä kermanvalkoisia vaurioita kielen pinnalle ja poskien sisäpuolella.

Mitä voit tehdä parantaaksesi suun terveyttäsi.

Jos olet diabetesta sairastava henkilö, on suositeltavaa, että:

Pidät verensokeriarvosi mahdollisimman lähellä tavoitetasoa. Varmista, että noudatat lääkärin neuvoja ruokavaliosta ja otat suositellut lääkkeet säännöllisesti.

Harjaa hampaasi kahdesti päivässä fluorihammastahnalla.

Käytä hammaslankaa tai hammasvälien puhdistukseen tarkoitettuja apuvälineitä vähintään kerran päivässä puhdistaaksesi hampaiden välit huolellisesti.

Käy säännöllisesti hammaslääkärissä, jotta hän voi tarkastaa suusi karieksen, iensairauksien tai suusairauksien merkkien varalta. Muista kertoa hänelle, että sinulla on diabetes, erityisesti jos se on epätasapainossa.

Käy ammattimaisessa hampaiden puhdistuksessa riittävän tiheästi, yleensä 3-6 kuukauden välein, jotta hampaista ja ikenilytä voidaan poistaa biofilmi ja hammaskivi sekä saada suunhoidon omahoito-ohjeita.

Vähentääksesi suun kuivumisen riskiä juo runsaasti vettä ja käytä Xylitol-tuotteita syljen virtauksen lisäämiseksi.

Älä tupakoi. Diabeetikoilla, jotka tupakoivat, on entistä suurempi riski sairastua sieni-infektioihin ja iensairauksiin. Hyvä uutinen on, että ihmisillä, joiden diabetes on tasapainossa, ei ole enempää hampaiden reikiintymistä tai kiinnityskudossairautta kuin ihmisillä, joilla ei ole diabetesta. Hyvä   suuhygienia ja huolelliset omahoidon rutiinit eivät ainoastaan paranna suun terveyttä, vaan myös vähentävät diabeteksen komplikaatioiden riskiä.

Hyvä uutinen on, että ihmisillä, joiden diabetes on tasapainossa ei ole enempää hampaiden reikiintymistä tai parodontiittia kuin ihmisillä, joilla ei ole diabetesta. Hyvä suuhygienia ja huolelliset omahoidon rutiinit eivät ainoastaan paranna suun terveyttä, vaan myös vähentävät diabeteksen komplikaatioiden riskiä.