Asianmukainen Hammaslangan Käyttö

30 November 2023

Useimpien potilaiden suun omahoidon haastellisin vaihe ja varmasti se, joka aiheuttaa useimmille vaikeuksia. Onko se sitten niin tärkeää? Mitä tapahtuu, jos et käytä hammaslankaa, ja onko olemassa helpompaa tapaa tehdä se?

Hampaiden harjaus puhdistaa vain noin 75 % hampaan pinnasta. Loput 25 % on hampaiden välistä pintaa, jonne hammasharjan harjakset eivät yllä. Jos jätät tämän osan hampaasta puhdistamatta, siitä tulee kasvualusta bakteereille, jotka ruokailevat jäljelle jääneillä ruokahiukkasilla. Ajan myötä tämä voi johtaa hampaiden reikiintymiseen, iensairauksiin, kroonisiin tulehduksiin ja pahanhajuiseen hengitykseen.

Useimmat ihmiset käyttävät hammaslankaa hampaiden välisten alueiden puhdistamiseksi, mutta hammaslanka on vain yksi keino saada nämä vaikeasti saavutettavat alueet puhtaiksi. Jos hampaiden välit ovat melko ahtaat, hammaslanka on ainoa vaihtoehto, mutta jos välit ovat suuremmat (usein suun takaosassa), vaihtoehtoisia puhdistuskeinoja on tarjolla. Hammaslankaa on saatavana joko vahattuna tai vahaamattomana. Useimmat pitävät vahattua versiota helpompana käyttää, koska se liukuu helpommin hampaiden välissä ja  epätodennäköisemmin rispaantuu.

Miten hammaslankaa käytetään tehokkaasti?

Kuten kaikkien suun omahoito tarvikkeiden kohdalla, oikean tekniikan käyttäminen on tärkeää, jotta ponnistelusi eivät mene hukkaan. Implanttien ja siltojen puhdistamiseen on saatavilla omia erityisiä hammaslankoja. Suun hoidon ammattilaisesi näyttävät sinulle, miten niitä käytetään. Tehokkaimman hammaslangan puhdistustekniikan saat noudattamalla seuraavia yksinkertaisia vaiheita:

Ota noin kyynärvarren pituinen pätkä hammaslankaa.

Kierrä hammaslangan päät kummankin käden yhden sormen ympärille, kunnes kummankin käden väliin jää noin 2 cm pitkä osa.

Vedä hammaslanka tiukalle ja laske hammaslankaa alaspäin asettamalla toinen käsi kummallekin puolelle hammasta, kunnes se on juuri hammasvälien yläreunan yläpuolella.

Ohjaa hammaslanka varovaisin edestakaisin liikkein alaspäin hampaiden tiukan kontaktikohdan väliin. Kun hammaslanka pysyy kireänä sormiesi välissä, se kulkee helpommin hampaiden väliin ja vältät sen katkeamisen.

Kun olet päässyt hammasvälin kontaktikohdan läpi ja pitänyt hammaslangan kireänä, liu'uta se varovasti alas ienrajaan asti ja pidä lanka samalla taivutettuna C:n muotoon hammasta vasten.

Pidä hammaslanka tiukasti kosketuksessa hampaaseen ja hiero sitä varovasti ylös ja alas varmistaen, että se kulkee ienrajan alapuolella. Liikuta lankaa ylös ja alas muutamia kertoja ja huomioi, ettet tekee edestakaista sahaavaa liikettä. Kun olet valmis, toista toimenpide hammasvälin toisen puolen hampaalle. Lopuksi vedä hammaslankaa varovasti takaisin tiukan kontaktikohdan kohdan läpi pois hammasvälistä. Varo vetämästä hammaslankaa lian nopeasti, toimi yhtä rauhallisesti ja hallitusti kuin hammasväliin mennessä.

Opetellessasi hammaslangan käyttöä, kokeile aloittaa etuhampaista. Niihin on helpompi ylettää ja sitä mukaa, kun opit hammaslankausta voit siirtyä kohti takahampaiden välipintoja.

Rullaa sormien välissä puhdasta hammaslangan osaa aina, kun siirryt seuraavaan hammasväliin. Muistaaksesi hammasvälit jotka olet jo langannut on helpointa aloittaa yhdeltä puolelta ja edetä järjestelmällisesti toiselle puolelle. Tietysti molemmat leuat vuorotellen, jotta et unohda yhtään välipintaa.

Varo, ettet ole liian aggressiivinen. Plakin irrottamiseen riittää tiukka mutta hellävarainen lähestymistapa.

Jos hammaslangan käyttö on vaikeaa, voit kokeilla hammaslankainta. Ritsan tai haarukan mallinen varsiosa, jossa on pieni pala hammaslankaa. Saatavilla on myös erilaisia "hammaslangan pujottajia", jotka auttavat syöttämään hammaslangan välistä läpi, jolloin sitä ei tarvitse pujottaa tiukan kontaktikohdan läpi. Pyydä suun hoidon ammattilaistasi näyttämään, miten näitä käytetään.

Muut hammasvälien puhdistuksen apuvälineet, kuten hammasväliharjat ja hammastikut, ovat hyviä vaihtoehtoja hammaslangan käyttämiselle silloin, kun hammasväli on riittävän leveä. Minkä tahansa apuvälineen valitsetkin, sen pitäisi täyttää hampaanvälinen tila ilman voimaa.

On tärkeää muistaa, että hampaiden pintoja puhdistettaessa ei aina näe, että hampaan pinnan roskat irtoavat, sillä bakteerit eivät näy paljain silmin. Tarkoituksena on, että irrotat bakteerit ennen kuin ne ehtivät kehittyä paksummaksi, näkyvämmäksi plakiksi. Jos ne näkyvät, ne ovat todellakin olleet siellä liian kauan.

Kuten kaikki uudet taidot, hammaslangan käytön rutiini vie aikaa, mutta se kannattaa tehdä sinnikkäästi. Kun hallitset tekniikan, siitä tulee nopea ja helppo lisä päivittäiseen suun omahoidon rutiineihisi. Hyötyä itsellesi vuosien ajaksi.