Rutina de dimineață pentru Sănătate Orală

30 November 2023

Credeți că un periaj rapid al dinților în timp ce faceți dușul de dimineață este de ajuns pentru a vă menține gura sănătoasă? Mai gândiți-vă o dată.

Toți știm că periajul de două ori pe zi și folosirea aței dentare regulat este recomandarea medicilor stomatologi, dar care este momentul ideal pentru periaj, când să folosiți o apă de gură, câtă pastă de dinți să folosiți și care sunt cele mai bune opțiuni de mic dejun pentru a ne menține gingiile și dinții sănătoși? Acestea sunt întrebări care necesită un răspuns înainte să ne începem ziua.

Stabiliți o rutină de dimineață

Începeți-vă ziua într-un mod corect, practicând un regim bun de igienă orală în fiecare dimineață. Veți fi surprins cât de repede pot fi opriți acei hormoni de somn, cât de repede vă treziți și sunteți pregătit pentru o nouă zi. Stabilirea unei rutine zilnice nu numai că vă va menține dinții strălucitori și respirația proaspătă, dar va ajuta și să prevină pe termen lung probleme de sănătate orală și generală.

Când să faceți periaj

Chiar dacă vă periați foarte bine dinții înainte de culcare, tot trebuie să faceți un periaj ca prim lucru dimineața. Asta pentru că atunci când dormim, închidem câteva mecanisme de luptă împotriva plăcii, deci bacteriile din gură sunt capabile să se dezvolte cu un ritm mai crescut decât în timpul zilei. Acesta este un motiv pentru care dimineața este de înțeles să experimentați respirație urât mirositoare. Senzația pe care o aveți este generată de bacteriile vii.

Nu vă grăbiți în timpul periajului

Alegeți o periuță de dinți, ideal electrică, cu peri medii texturați. Acest lucru va asigura că perii sunt suficienți de fermi pentru a îndepărta placa, dar suficienți de moi pentru a nu leza gingia. Periați pentru cel puțin 2-3 minute asigurându-vă că ajungeți atât pe gingie cât și pe dinți. Periați înainte de micul dejun pentru a asigura dinților protecție cu fluor înainte de a mânca sau de a bea. Dacă doriți o împrospătare după ce mâncați, puteți să clătiți cu puțină apă sau să mestecați gumă fără zahăr. Încercați să evitați să vă periați imediat după masă deoarece unele alimente acide consumate în mod obișnuit la micul dejun pot înmuia smalțul.

Fapte despre Fluor

Fluorul este un mineral comun adăugat în mod obișnuit pastei de dinți deoarece se știe că previne cariile dentare. Funcționează prin întărirea smalțului și protejarea lui de atacurile acide de-a lungul zilei. Asigurați-vă că alegeți o pastă de dinți care conține fluor și aplicați-o pe periuța de dinți uscată înainte de a peria foarte bine dinții. Scuipați excesul și nu clătiți după - acest lucru va perimte mineralelor de fluor să fie absorbite pentru o protecție maximă.

‍Fiți atent să curățați între dinți

Bacteriile din placă își găsesc adesea zone întunecate, calde și adăpostite unde se pot înmulți. În gura noastră aceste zone sunt între dinți. Asta înseamnă că avem semnificativ mai multă placă între dinți, acolo unde periuța de dinți nu poate ajunge. Folosirea aței dentare sau a mijloacelor suplimentare precum periuțele interdentare este o parte esențială a unei curățări adecvate a dinților. Acest lucru ar trebui făcut de fiecare dată când periem dinții pentru a ne asigura că nu lăsăm resturi.

Limbă

Limba umană se comportă ca o gazdă pentru cele mai multe dintre bacterii. Priviți-vă limba dimineața - acel strat gălbui pe care îl vedeți este o colecție de resturi alimentare, bacterii și celule moarte - toate contribuind la o respirație urât mirositoare. Curățând delicat limba fie cu periuța de dinți, fie cu periuța specială pentru limbă, vă ajută la obținerea unei respirații proaspete, reduce riscul bolilor gingivale, îmbunătățește gustul și crește imunitatea & sănătatea digestivă.

‍Mituri Apă de gură

Folosind regulat o apă de gură nu este considerată o parte esențială a rutinei zilnice de îngrijire orală decât dacă v-a fost recomandată de medicul stomatolog. Apele de gură puternice, folosite prea des, pot altera microbiomul din gură prin distrugerea prea multor bacterii bune. Alegeți și folosiți cu grijă ca sfat general. Dacă vreți să folosiți apă de gură, folosiți-o într-un moment diferit al zilei decât periajul, de exemplu în mijlocul zilei. Niciodată nu o folosiți după periaj. Întotdeauna alegeți o apă de gură care conține uleiuri esențiale și evitați-le pe cele care conțin clorhexidină pentru că pătează dinții.

‍Consumul excesiv de zahăr duce la carii dentare și consumul frecvent de alimente acide & băuturi este asociat cu eroziuni dentare, dar nu doar asta este important. Dacă dietei dumneavoastră îi lipsesc anumiți nutrienți, ar putea să fie mult mai greu pentru țesuturile din gură să reziste infecțiilor care contribuie la bolile gingivale. O nutriție adecvată ajută de asemenea, saliva să își îndeplinească funcțiile și să mențină un echilibru sănătos al pH-ului prin reducerea acidului din gură care slăbește smalțul. Actul masticației este foarte important pentru stimularea producției salivare deci alegeți un mic dejun care este sărac în zahăr și necesită multă masticație precum cereale integrale cu conținut scăzut de zahăr, iaurturi integrale, nuci, semințe și fructe proaspete. Încercați să evitați pastele tartinabile cu conținut crescut de zahăr și carbohidrații rafinați.

Aproape toate bolile dentare pot fi prevenite, inclusiv cariile și bolile gingivale. Stabilind o rutină bună dimineața și păstrând-o în fiecare zi vă ajută să preveniți bolile și să vă mențineți gura și corpul sănătoase toată viața.