Folosirea Corectă a Aței Dentare

30 November 2023

Cea mai puțin populară metodă de igienă orală a pacienților și cu siguranță cea care creează cea mai mare dificultate. Deci, este atât de importantă? Ce se întâmplă dacă nu folosiți ața dentară și există vreo modalitate mai ușoară de a o folosi?

Periajul dentar curăță doar 75% din suprafața dinților. Celelalte 25% sunt reprezentate de spațiile dintre dinți unde perii nu pot ajunge. Dacă lăsați această parte a dinților necurățată, devine un mediu propice pentru bacteriile care se hrănesc cu particulele de alimente rămase. Cu timpul, aceasta poate duce la carii, boli gingivale, inflamații cronice și respirație urât mirositoare.

Majoritatea oamenilor folosesc termenul „ață dentară” pentru a descrie curățarea dintre dinți, dar ața dentară este doar una din metodele de a curăța acele zone greu accesibile. Acolo unde spațiul dintre dinții dumneavoastră este foarte îngust, ața dentară va fi singura opțiune dar acolo unde spațiile sunt mai mari (deseori spre spatele gurii), există și alte metode alternative. Ața dentară este disponibilă în varianta cerată sau necerată. Majoritatea oamenilor consideră că varianta cerată este mai ușor de utilizat pentru că pătrunde mai ușor între dinți și este mai puțin probabil să se rupă sau să se tragă în fire.

Deci cum folosim ața dentară eficient?

Ca în cazul tuturor metodelor de curățare, folosirea tehnicii corecte este importantă pentru a vă asigura că eforturile dumneavoastră nu sunt irosite. Sunt disponibile variante diferite de ață dentară pentru curățarea implanturilor și punților dentare. Medicul stomatolog vă va arăta cum să le utilizați. Pentru cea mai eficientă tehnică de folosire a aței dentare, urmați acești pași simpli:

Rupeți o bucată de ață dentară aproximativ de lungimea antebrațului.

Înfășurați capetele aței dentare în jurul unui deget de la fiecare mână până când aveți o secțiune de aproximativ 2 cm lungime între mâini.

Întindeți ața dentară, apoi plasând o mână de fiecare parte a dintelui, coborâți ața până când se află deasupra spațiului interdentar.

Folosind o mișcare ușoară, ghidați ața între dinți prin punctul de contact. Menținând ața întinsă, ea va trece mai ușor și nu se va rupe.

Odată trecut punctul de contact și menținând-o strânsă, duceți-o ușor până la linia gingiei și formați un C pe dinte.

Menținând ața în contact cu dintele, frecați dintele în sus și în jos, asigurându-vă că ața pătrunde sub linia gingiei până simțiți rezistență. Faceți câteva mișcări de sus-jos având grijă să nu lezați gingia. Când ați terminat, repetați mișcările pe cealaltă parte a spațiului, apoi scoateți ața prin punctul de contact. Ața nu trebuie scoasă foarte puternic, ci ușor așa cum a fost introdusă.

Când învățați prima dată cum să folosiți ața dentară, începeți cu dinții din față care sunt mai ușor de accesat și apoi continuați cu cei dinspre spate când deveniți mai priceput.

Folosiți o parte nouă a aței dentare de fiecare dată când schimbați zona. Încercați să țineți minte dinții pe care i-ați curățat. Este bine să începeți pe o parte și să mergeți sistematic spre cealaltă parte pentru a nu omite vreun grup de dinți.

Aveți grijă să nu fiți prea agresiv. O mișcare fermă, dar delicată este necesară pentru a îndepărta placa.

Dacă vi se pare dificil accesul cu ața dentară, puteți încerca să folosiți ‘flossette’ - o bucățică mică de ață prinsă într-un dispozitiv special din plastic (ca o furculiță). Există diferite variante disponibile care ajută trecerea aței prin spațiu, fără a fi nevoie să treacă prin punctul de contact. Rugați-vă medicul stomatolog să vă arate cum se folosesc.

Alte variante ajutătoare cum ar fi periuțele interdentare și dușurile bucale oferă alternative bune la ața dentară acolo unde spațiul este suficient de larg. Orice variantă alegeți să folosiți, ar trebui să umple spațiul fără a fi nevoie să folosiți forță.

Este important să întelegeți că nu veți vedea mereu resturi alimentare desprinse atunci când curățați între dinți, pentru că bacteriile nu sunt vizibile cu ochiul liber. Ideea este să îndepărtați bacteriile înainte de a se transforma într-o placă groasă, vizibilă. Dacă o puteți vedea, înseamnă că este acolo de prea mult timp.

Ca orice lucru nou, folosirea aței dentare poate să ia timp până vă obișnuiți, dar merită să perseverați. Odată ce stăpâniți tehnica va fi ușor să o adăugați la rutina dumneavoastră zilnică de igienă orală și veți beneficia de pe urma acesteia mulți ani de acum înainte.