Sănătatea Orală și Diabetul

30 November 2023

Diabetul este o afecțiune care afectează tot corpul, inclusiv gura, dar cum este ea asociată sănătății orale și ce poate face un diabetic să reducă riscul complicațiilor.

Dacă aveți diabet, trebuie să acordați o atenție deosebită sănătății și îngrijirii orale și de asemenea, să vă mențineți nivelul de glucoză din sânge în limitele normale.

Diabetul și boala gingivală.

Diabetul și boala gingivală au o relație bidirecțională. Asta înseamnă că se influențează reciproc. A avea diabet crește riscul de a dezvolta boli gingivale și a avea o boală gingivală necontrolată crește riscul de a dezvolta diabet tip II. Asta pentru că persoanele care au diabet au nivele crescute de glucoză în saliva lor, ceea ce hrănește bacteriile din gură. De asemenea, bacteriile prezente în gura unei persoane cu boală gingivală pot pătrunde în fluxul sanguin, ceea ce duce la un control și mai prost al zahărului din sânge.

Cu cât este mai gravă boala gingivală, cu atât persoana are mai multe șanse să dezvolte afecțiuni la alte organe ale corpului.

Este important să vă îngijiți sănătatea orală și să controlați nivelul de glucoză din sânge pentru a preveni bolile gingivale. Tratarea bolilor gingivale ajută la îmbunătățirea nivelului de glucoză din sânge la persoanele cu diabet, iar persoanele cu un nivel de glucoză în sânge menținut în limitele normale răspund mai bine la tratamentul bolii gingivale.

Diabetul și cariile dentare

Nivelurile crescute de glucoză din saliva persoanelor cu diabet necontrolat fac bacteriile să prospere. Acest lucru duce la un risc crescut de dezvoltare a cariilor dentare. De asemenea, persoanele cu diabet au tendința de a consuma mese mai mici, dar mai frecvente pe parcursul zilei. De fiecare dată când mâncați, echilibrul pH-ului din gură este modificat, creând o oportunitate mai bună pentru ca bacteriile să se hrănească și să apară atacuri acide asupra dinților.

Diabetul și gura uscată

Diabetul necontrolat poate scădea fluxul salivar, rezultând o gură uscată. Saliva este o funcție foarte importantă a organismului și este deosebit de importantă pentru menținerea unui microbiom sănătos. De asemenea, ea umezește gura, lubrefiază țesuturile, neutralizează acizii nocivi, distruge germenii, previne respirația urât mirositoare, protejează împotriva cariilor dentare & bolilor gingivale și grăbește procesul de vindecare. A avea o gură uscată poate duce la dureri, ulcer, senzație de arsură în gură, tulburări de gust și infecții.

Diabetul și candidoza orală

Nivelul crescut de glucoză din salivă scade rezistența la infecții și usucă gura (reduce fluxul salivar) poate dezechilibra microbiomul oral și poate încuraja creșterea excesivă a fungilor care trăiesc în gură în cantități mici. Această creștere duce la o infecție fungică cunoscută sub numele de candidoză orală (sau candida). Diabeticii care iau frecvent antibiotice pentru a lupta contra diferitelor infecții sunt mai predispuși să dezvolte candidoză orală. Fungii se dezvoltă în medii cu niveluri ridicate de glucoză din saliva persoanelor cu diabet necontrolat producând leziuni cremoase, albe, neplăcute pe limbă și pe interiorul obrajilor.

Ce puteți face pentru a vă îmbunătăți sănătatea orală.

Dacă sunteți o persoană cu diabet, este recomandat să:

Încercați să mențineți nivelul de glucoză din sânge cât mai aproape posibil de nivelul dorit. Asigurați-vă că urmați sfaturile medicului dumneavoastră cu privire la dietă și luați medicamentele recomandate în mod regulat.

Periați dinții de două ori pe zi cu o pastă cu fluor.

Folosiți ață dentară sau metode suplimentare interdentare cel puțin o dată pe zi pentru a curăța între dinți.

Vizitați-vă medicul stomatolog regulat pentru a verifica orice semne de carii, boală gingivală sau boli orale. Asigurați-vă că anunțați medicul stomatolog că aveți diabet mai ales dacă este necontrolat.

Curățați-vă profesional dinții la fiecare 3-6 luni pentru a îndepărta placa bacteriană matură și tartrul de pe dinți & gingii și pentru a primi sfaturi de îngrijire orală la domiciliu.

Pentru a reduce riscul de a dezvolta o gură uscată beți multă apă și folosiți gumă de mestecat fără zahăr pentru a stimula fluxul salivar.

Nu fumați. Persoanele cu diabet care fumează prezintă un risc mai crescut de a dezvolta candidoză orală și boli gingivale.

Vestea bună este că persoanele care au un diabet controlat nu au mai multe carii sau boli gingivale decât persoanele fără diabet. O igienă orală bună și un regim de curățare sănătos nu numai că îmbunătățesc sănătatea orală dar vor reduce și riscul de complicații diabetice.