Morgonrutin för Oral Hälsa

30 November 2023

Tror du att en snabb tandborstning medan du duschar på morgonen är tillräckligt för att hålla din mun frisk? Tänk om.

Vi vet alla att tandborstning två gånger dagligen och regelbunden användning av tandtråd rekommenderas av tandläkare. Men vet du när den bästa tiden att borsta tänderna är? När man ska använda munskölj? Hur mycket tandkräm man ska använda och den bästa frukosten för att hålla tänder och tandkött friska? Dessa är alla frågor som behöver besvaras innan vi börjar vår dag.

Etablera en morgonrutin

Börja din dag genom att ha en bra oral hygienrutin varje morgon. Du kommer att bli förvånad över hur snabbt en sådan rutin kan stänga av sömnhormoner, få dig att känna dig mer vaken och förbereda dig inför dagen. Att etablera en bra daglig rutin kommer inte bara att hålla dina tänder glänsande och din andedräkt fräsch, utan det kommer också att hjälpa till att förebygga långsiktiga orala och allmänna hälsoproblem.

När man ska borsta tänderna

Även om du borstar tänderna riktigt noggrant innan du går och lägger dig, behöver du fortfarande rengöra dem på morgonen också. När vi sover så stänger vi av några av de mekanismer som bekämpar plack, vilket gör att bakterierna i vår mun växer mycket snabbare än under dagen. Det är en av anledningarna till varför det är vanligt att uppleva orena tänder och dålig andedräkt på morgonen. Den orenhet du kan känna är faktiskt levande bakterier.

Skynda inte tandborstandet

Välj en tandborste, gärna elektrisk, med mediumtexturerade borst. Detta säkerställer att borstarna är tillräckligt fasta för att avlägsna plack men tillräckligt mjuka för att inte skada tandköttet. Borsta i minst 2 till 3 minuter och se till att du når tandköttet såväl som tanden. Borsta före frukost för att ge tänderna fluoridskydd innan du äter eller dricker. Om du vill fräscha upp efter att ha ätit kan du skölja munnen med lite vatten eller tugga på sockerfritt tuggummi. Försök att undvika att borsta direkt efter att ha ätit eftersom vissa syrliga livsmedel som vanligtvis konsumeras till frukost kan tillfälligt mjuka upp emaljen.

Fakta om Flour

Fluor är en mineral som vanligtvis tillsätts i tandkräm tack vare sin förmåga att förhindra tandlossning. Fluor stärker emaljen och skyddar den från syraattacker. Se till att välja en tandkräm som innehåller fluor och applicera den på din torra tandborste innan du noggrant borstar tänderna. Spotta ut överskottet av tandkrämen och skölj inte efteråt, detta låter fluoridmineralerna absorberas för maximalt skydd.

Rengör mellan tänderna

Plackbakterier trivs bäst i mörka, varma och skyddade områden där de frodas ostört. I våra munnar finns sådana områden mellan tänderna. Det innebär att vi har betydligt mer plackbakterier mellan tänderna där våra tandborstar inte kan nå. Användning av tandtråd eller hjälpmedel som interdentalborstar är en viktig del av att rengöra tänderna ordentligt. Detta bör göras varje gång vi borstar tänderna för att säkerställa att inga bakterier lämnas kvar.

Tungan

Tungan håller i de flesta bakterierna i vår mun. Den gulaktiga beläggningen som du ser på tungan på morgonen är en samling av matrester, bakterier och döda celler som alla bidrar till dålig andedräkt. Att försiktigt rengöra tungan antingen med din tandborste eller med en tungskrapa kommer att hjälpa till att främja fräsch andedräkt, minska risken för tandköttsjukdomar, förbättra din smak och öka din immunitet och matsmältning.

Myter om munskölj

Att regelbundet använda munskölj anses inte vara en väsentlig del av den dagliga munvårdsrutinen, om det inte har rekommenderats specifikt för dig av en tandläkare. Starka munskölj som används för ofta kan förändra mikrobiomet i munnen genom att döda för mycket av de goda bakterierna. "Välj noggrant och använd sparsamt", är det allmänna rådet. Om du vill använda munskölj, använd det vid en annan tidpunkt än borstning, till exempel mitt på dagen. Använd aldrig omedelbart efter borstning. Välj alltid en munskölj som innehåller eteriska oljor och undvik de som innehåller klorhexidin eftersom detta kan fläcka tänderna.

Den bästa frukosten

Överkonsumtion av socker leder till karies och frekvent konsumtion av sura livsmedel och drycker är förknippat med erosiv tandavslag, men där slutar inte vikten av kosten. Om din kost saknar vissa näringsämnen kan det vara svårare för vävnader i din mun att motstå infektion, vilket kan bidra till tandköttsproblem. Näring hjälper också salivet att uppfylla sin funktion och upprätthålla en hälsosam pH-balans genom att minska syran i munnen som försvagar emaljen. Tuggning är mycket viktig för att stimulera salivproduktionen, så välj frukost som har en låg sockerhalt och kräver mycket tuggande, som fullkornsprodukter med lågt sockerinnehåll, naturell yoghurt, nötter, frön och färsk frukt. Försök att undvika sylt med högt sockerinnehåll och raffinerade kolhydrater.

Nästan alla tandvårdssjukdomar är möjliga att förebygga, inklusive karies och tandköttsproblem. Att skapa en bra morgonrutin och hålla fast vid den varje dag kommer att bidra till att förebygga sjukdom och hålla din mun och kropp frisk under resten av ditt liv.