Korrekt Användning av Tandtråd

30 November 2023

Den minst populära delen av de flesta patienters munhygienrutin och definitivt den som orsakar de flesta problem. Så, är det så viktigt? Vad händer om du inte använder tandtråd? Finns det något enklare sätt att göra det på?

Tandborstning rengör endast 75% av tandytan. De resterande 25% är ytan mellan tänderna dit tandborstens borst inte når. Om du lämnar denna del av tanden oborstad blir den en grogrund för bakterier som lever på de matrester som inte borstas bort. Med tiden kan detta leda till tandlossning, tandköttsjukdom, kronisk inflammation och dålig andedräkt.

Tandtråd är bara ett sätt att rengöra de svåråtkomliga områdena i munnen. Där utrymmena mellan tänderna är ganska trånga, blir tandtråd det enda alternativet, men där utrymmena är större (ofta längst bak i munnen), finns det andra alternativ för rengöring. Tandtråd finns i vaxade eller ovaxade versioner. De flesta tycker att den vaxade versionen är lättare att använda eftersom den glider lättare mellan tänderna och är mindre benägna att nöta eller fälla lösa trådar.

Hur Bör Man Använda Tandtråd På Ett Effektivt Sätt?

Precis som med alla interdentala hjälpmedel är det viktigt att använda rätt teknik. Det finns olika varianter av tandtråd för att rengöra implantat och broar. Din tandhygienist kommer att visa dig hur du använder dem. För den mest effektiva tandtrådstekniken, följ dessa enkla steg:

Klipp av en bit tandtråd som är ungefär lika lång som din underarm.

Linda ändarna av tandtråden runt en finger på vardera hand tills du har en cirka 2 cm lång bit tandtråd mellan varje hand.

Spänn tandtråden mellan fingrarna och placera sedan en hand på var sida om tanden vilket gör att tandtråden vilar mellan tänderna.

Använd en försiktig rörelse från sida till sida och för ner tandtråden i mellanrummet mellan tänderna. Om du håller tandtråden tätt blir den lättare att föra tandtråden igenom det området där tänderna möts och du undviker att tandtråden hoppar igenom det området.

När du har passerat området där tänderna möts och håller tråden spänd, bör du låta tandtråden glida försiktigt ner till tandköttskanten och dra tandtråden längst med tanden i en C-formad rörelse.

Håll tråden i tätt kontakt med tanden och gnid den försiktigt upp och ner, se till att den går under tandköttskanten tills du känner motstånd. Upprepa den rörelsen flera gånger, upp och ner mot tanden, och försök att inte såga mot tandköttet. När du är redo, upprepa på tanden på motsatt sida av mellanrummet innan du använder samma sidledes rörelse för att försiktigt föra tråden tillbaka genom det trånga området där tänderna möts och ut igen. Var försiktig så att du inte drar hårt när du tar ut tråden i mellanrummet mellan tänderna, den behöver tas ut med samma kontroll som du använde för att få in den.

När du först lär dig att använda tandtråd, börja med dina framtänder som är lättare att komma åt, och arbeta gradvis mot de bakre när ju skickligare du blir.

Byt till en ny del av tandtråden varje gång du börjar rengöra en ny tand och börja på ena sidan av munnen och arbeta systematiskt över till den andra för att rengöra alla tänder.

Var försiktig så att du inte tar i för mycket. Ett fast men försiktigt tillvägagångssätt är allt som krävs för att lossa plack från tanden.

Om du har svårt att komma åt med tandtråd kan du prova att använda en "flossette" som håller en liten bit tandtråd i en plastgaffel. Det finns också olika "floss threaders" tillgängliga som hjälper till att mata igenom tandtråden genom glipan mellan tänderna utan att behöva passera genom den trånga utrymmet mellan tänderna. Fråga din tandvårdsprofessionell om hur du använder dessa.

Det är viktigt att notera att du inte alltid kommer att se matrester eller plack som lossnar när du rengör mellan tänderna eftersom bakterierna inte är synliga för blotta ögat. Tanken är att du ska lossa bakterierna innan de har fått tid att utvecklas till tjockare, mer synlig plack. Om du kan se det, så har det varit där för länge.

Precis som alla nya färdigheter kan det ta tid att vänja sig vid rengöring med hjälp av tandtråd, men det är det värt. När du väl har behärskat tekniken blir det en snabb och enkel del av din dagliga munhygienrutin, och du kommer att dra nytta av det under många år framöver.