Oral hälsa och Diabetes

30 November 2023

Diabetes påverkar hela kroppen, inklusive munnen. Hur är diabetes kopplat med oral hälsa och vad kan en diabetiker göra för att reducera risken av komplikationer?

Om du har diabetes är det viktigt att ägna särskild uppmärksamhet åt din oral hälsa och tandvård, samt att hålla dina blodsockernivåer inom målvärdet.

Diabetes och tandköttssjukdomar.

Diabetes och tandköttsproblem har en ömsesidig relation. Det innebär att de påverkar varandra. Att ha diabetes ökar risken för att utveckla tandköttsproblem, och att ha obehandlade tandköttsproblem ökar risken för att utveckla typ 2-diabetes. Det beror på att personer som lever med diabetes har ökade glukosnivåer i salivet, vilket ger näring åt bakterierna i munnen. På samma sätt kan de bakterier som finns i munnen hos en person med tandköttsproblem, ta sig ut i blodomloppet och försämra blodsockerkontrollen.

Ju större tandköttsproblem, desto större är risken för att personen drabbas av skador på andra organ i kroppen.

Det är viktigt att ta hand om din orala hälsa och kontrollera dina blodsockernivåer för att förebygga tandköttsproblem. Att behandla tandköttsproblem hjälper till att förbättra blodsockernivåerna hos personer som lever med diabetes. Personer vars blodsockernivåer hålls inom målvärdena svarar bättre på behandling av tandköttsproblem.

Diabetes och tandlossning

Höga nivåer av glukos i saliven, hos personer med okontrollerad diabetes, gör att bakterier trivs. Detta leder till en ökad risk för karies. Personer med diabetes brukar också äta mindre, mer frekventa måltider under dagen. Varje gång du äter ändras pH-balansen i munnen, vilket skapar bättre förutsättningar för bakterier att frodas och för sura angrepp på tänderna.

Diabetes och torr mun

Obehandlad diabetes kan minska salivflödet och leda till muntorrhet. Saliv har en mycket viktig funktion i kroppen och är särskilt betydelsefull för att upprätthålla ett hälsosamt oralt mikrobiom. Den fuktar också munnen, smörjer vävnaderna, neutraliserar skadliga syror, dödar bakterier, förhindrar dålig andedräkt, skyddar mot karies och tandköttssjukdomar samt påskyndar sårläkning. Muntorrhet kan leda till ömhet, sår, sveda i munnen, smakstörningar och infektioner.

Diabetes och svamp i munnen

Höga nivåer av glukos i saliven, minskad motståndskraft mot infektioner och muntorrhet kan störa balansen i det muntliga mikrobiomet och orsaka överväxt av jäst (svamp) som vanligtvis finns i små mängder i munnen. Denna överväxt resulterar i en svampinfektion som kallas munsot (även känd som candida). Personer med diabetes som tar antibiotika för att behandla olika infektioner är särskilt mottagliga för att utveckla munsot. Svampen trivs på de höga glukosnivåerna i saliven hos personer med okontrollerad diabetes, vilket resulterar i krämvita lesioner på tungan och insidan av kinderna.

Vad du kan göra för att förbättra din orala hälsa.

Om du lever med diabetes rekommenderas att du:

Försök att hålla dina blodsockernivåer så nära målvärdena som möjligt. Se till att följa din läkares råd om kost och ta eventuell rekommenderad medicin regelbundet.

Borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm.

Använd tandtråd eller mellanrumsborstar minst en gång om dagen för att rengöra ordentligt mellan tänderna.

Besök din tandläkare regelbundet för att upptäcka tecken på karies, tandköttsproblem eller munsjukdomar i tid. Se till att du kommer ihåg att berätta för dem att du har diabetes, särskilt om den inte är under kontroll.

Låt en professionell tandläkare rengöra dina tänder var 3:e till var 6:e månad för att avlägsna plack och tandsten från tänder och tandkött och för att få råd om munhygien.

För att minska risken för att utveckla torr mun, drick gott om vatten och tugga sockerfritt tuggummi för att stimulera salivflödet.

Rök inte. Personer med diabetes som röker löper en ännu högre risk att utveckla munsot och tandköttsproblem. Den goda nyheten är att personer vars diabetes är väl kontrollerad inte har mer tandlossning eller tandköttsproblem än personer utan diabetes. En god munhygien och en hälsosam tandrengöringsrutin kommer inte bara att förbättra munhälsan utan också minska risken för diabeteskomplikationer.

Den goda nyheten är att personer vars diabetes är väl kontrollerad inte har mer tandlossning eller tandköttsproblem än personer utan diabetes. En god munhygien och en hälsosam rengöringsrutin kommer inte bara att förbättra munhälsan utan också minska risken för diabeteskomplikationer.