Ağız Sağlığı İçin Sabah Rutini

30 November 2023

Sabah duşunuzu alırken dişlerinizi hızlıca fırçalamanın ağzınızı sağlıklı tutmak için yeterli olduğunu mu düşünüyorsunuz? Tekrar düşünün.

Hepimiz günde iki kez diş fırçalamanın ve düzenli olarak diş ipi kullanmanın diş hekimleri tarafından tavsiye edildiğini biliyoruz, peki ya fırçalamak için en iyi zaman, ne zaman gargara kullanılmalı, ne kadar diş macunu sürülmeli ve dişlerimizi ve diş etlerimizi sağlıklı tutmak için en iyi kahvaltı seçenekleri nelerdir?  Bunların hepsi güne başlamadan önce cevaplanması gereken sorulardır.

Bir sabah rutini oluşturmak

Her sabah iyi bir ağız hijyeni rejimi uygulayarak güne doğru şekilde başlayın. Bunun uyku hormonlarını ne kadar hızlı bir şekilde kapatmaya, sizi uyandırmaya ve önünüzdeki güne hazırlamaya yardımcı olabileceğine şaşıracaksınız. İyi bir günlük rutin oluşturmak sadece dişlerinizi pırıl pırıl ve nefesinizi ferah tutmakla kalmayacak, aynı zamanda uzun vadeli ağız ve genel sağlık sorunlarını önlemeye de yardımcı olacaktır.

Ne zaman fırçalamalı

Yatmadan önce dişlerinizi çok iyi fırçalasanız bile, sabah ilk iş olarak yine de temizlemeniz gerekir. Çünkü uyurken plakla mücadele mekanizmalarımızdan bazılarını kapatırız, böylece ağzımızdaki bakteriler gün içinde olduğundan çok daha hızlı bir şekilde büyüyebilir. Bu, sabahları ilk olarak plaklı dişler ve ağız kokusu yaşamanın yaygın olmasının bir nedenidir. Hissettiğiniz plaklar aslında canlı bakterilerdir.

Fırçalama İşlemini Aceleye Getirmeyin

İdeal olarak elektrikli, orta dokulu kıllara sahip bir diş fırçası seçin. Bu, kılların plağı temizleyecek kadar sert ancak diş etlerini çizmeyecek kadar yumuşak olmasını sağlayacaktır. Dişin yanı sıra diş etine de ulaştığınızdan emin olmak için en az 2 ila 3 dakika fırçalayın. Kahvaltıdan önce fırçalayarak dişlerinizin yeme ve içme öncesinde florür korumasına sahip olmasını sağlayın. Yemekten sonra ferahlamak istiyorsanız ya biraz su ile çalkalayın ya da şekersiz sakız çiğneyin. Kahvaltıda yaygın olarak tüketilen bazı asitli yiyecekler diş minesini geçici olarak yumuşatabileceğinden yemekten hemen sonra fırçalamaktan kaçının.

Florür Gerçekleri

Florür, diş çürümesini önlediği bilindiği için diş macununa yaygın olarak eklenen bir mineraldir. Diş minesini güçlendirerek ve gün boyunca asit saldırılarına karşı koruyarak çalışır. Florür içeren bir diş macunu seçtiğinizden emin olun ve dişlerinizin etrafını iyice fırçalamadan önce kuru diş fırçanıza uygulayın. Fazlasını tükürün ve sonrasında durulamayın; bu, maksimum koruma için florür minerallerinin emilmesini sağlayacaktır.

Araları Temizlemek İçin İstekli Olun

Plak bakterileri karanlık, sıcak ve korunaklı alanlar bulmayı sever. Ağzımızda bu alanlar dişlerimizin arasıdır. Bu da diş fırçalarımızın ulaşamadığı dişlerimizin arasında çok daha fazla plak bakterisi olduğu anlamına gelir. Diş ipi kullanmak veya diş arası fırçası gibi yardımcılar kullanmak dişlerimizi düzgün bir şekilde temizlemenin önemli bir parçasıdır. Geride plak bakterisi kalmadığından emin olmak için her fırçaladığımızda bu yapılmalıdır.

Dil Oyunları

İnsan dili, ağzımızdaki bakterilerin çoğu için bir konak görevi görür. Her sabah ilk iş dilinize bir bakın. - Gördüğünüz o sarımsı kaplama, yiyecek artıkları, bakteriler ve ölü hücrelerden oluşan bir koleksiyondur ve bunların hepsi ağız kokusuna katkıda bulunur. Dilinizi diş fırçanızla ya da bir dil kazıyıcısıyla nazikçe temizlemek, ferah bir nefes sağlamaya, diş eti hastalığı riskini azaltmaya, damak tadınızı iyileştirmeye ve bağışıklık sisteminizi ve sindirim sağlığınızı güçlendirmeye yardımcı olacaktır.

Ağız Gargarası Efsaneleri

Bir diş hekimi tarafından size özel olarak tavsiye edilmediği sürece, rutin olarak gargara kullanmak günlük ağız sağlığı rutininizin önemli bir parçası olarak kabul edilmez. Çok sık kullanılan güçlü gargaralar, çok fazla iyi bakteriyi öldürerek ağızdaki mikrobiyomu değiştirebilir. Dikkatli seçin ve az kullanın genel tavsiyedir. Bir gargara kullanmak istiyorsanız, fırçalamadan ayrı bir zamanda, örneğin gün ortasında kullanın. Asla fırçalamadan hemen sonra kullanmayın. Her zaman esansiyel yağlar içeren bir gargara seçin ve dişleri lekeleyeceği için klorheksidin içerenlerden kaçının.

En İyi Kahvaltı

Aşırı şeker tüketimi diş çürümesine yol açar ve asitli yiyecek ve içeceklerin sık tüketimi erozif diş aşınmasıyla ilişkilendirilir, ancak beslenmenin önemi burada bitmez.Beslenmenizde belirli besinler eksikse, ağzınızdaki dokuların enfeksiyona direnmesi daha zor olabilir ve bu da diş eti hastalığına katkıda bulunabilir. Doğru beslenme aynı zamanda tükürüğün işlevini yerine getirmesine ve ağzınızdaki mineyi zayıflatan asidi azaltarak sağlıklı bir pH dengesini korumasına yardımcı olur. Çiğneme eylemi tükürük üretimini teşvik etmek için gerçekten önemlidir, bu nedenle tam tahıllı az şekerli tahıllar, sade yoğurt, fındık, tohum ve taze meyve gibi şeker oranı düşük ve bol çiğneme gerektiren kahvaltıları tercih edin. Yüksek şekerli ezmelerden ve rafine karbonhidratlardan uzak durmaya çalışın.

Diş çürüğü ve diş eti hastalığı da dahil olmak üzere neredeyse tüm diş hastalıkları önlenebilir. İyi bir sabah rutini oluşturmak ve her gün buna sadık kalmak, hastalıkları önlemeye yardımcı olacak ve hayatınızın geri kalanında ağzınızı ve vücudunuzu sağlıklı tutacaktır.