Ağız Sağlığı ve Diyabet

30 November 2023

Diyabet, ağız da dahil olmak üzere tüm vücudu etkileyen bir hastalıktır, ancak ağız sağlığıyla nasıl bağlantılıdır ve bir diyabet hastası komplikasyon riskini azaltmak için ne yapabilir.

Diyabetle yaşıyorsanız, kan şekeri seviyenizi hedef aralıkta tutmanın yanı sıra ağız sağlığınıza ve diş bakımınıza özellikle dikkat etmeniz gerekir.

Diyabet ve diş eti hastalığı.

Diyabet ve diş eti hastalığının çift yönlü bir ilişkisi vardır. Bu da birbirlerini etkiledikleri anlamına gelir. Diyabetli olmak diş eti hastalığına yakalanma riskini artırır ve kontrolsüz diş eti hastalığına sahip olmak Tip II diyabete yakalanma olasılığını yükseltir. Bunun nedeni, diyabetli kişilerin tükürüklerindeki glikoz seviyesinin artması ve bunun da ağızda yaşayan bakterileri beslemesidir. Aynı şekilde, diş eti hastalığı olan bir kişinin ağzında bulunan bakteriler kan akışına karışarak kan şekeri kontrolünün kötüleşmesine neden olabilir.

Diş eti hastalığı ne kadar kötüyse, kişinin vücudundaki diğer organlara zarar verme olasılığı da o kadar artar.

Diş eti hastalığını önlemek için ağız sağlığınıza dikkat etmeniz ve kan şekeri seviyenizi kontrol etmeniz önemlidir. Diş eti hastalığının tedavisi, diyabetle yaşayan kişilerde kan şekeri seviyelerinin iyileştirilmesine yardımcı olur ve kan şekeri seviyeleri hedef aralıkta tutulan kişiler diş eti hastalığı tedavisine daha iyi yanıt verir.

Diyabet ve diş çürümesi

Yönetilemeyen diyabeti olan kişilerin tükürüğündeki yüksek glikoz seviyeleri bakterilerin gelişmesine yardımcı olur. Bu da diş çürümesi riskinin artmasına neden olur. Ayrıca, diyabetli kişiler gün boyunca daha küçük ve daha sık öğünler yeme eğilimindedir. Her yemek yediğinizde ağızdaki pH dengesi değişir ve bakterilerin beslenmesi ve dişlere asidik saldırıların gerçekleşmesi için daha iyi bir fırsat yaratır.

Diyabet ve Ağız Kuruluğu

Yönetilemeyen diyabet tükürük akışını azaltarak ağız kuruluğuna neden olabilir. Tükürük çok önemli bir vücut fonksiyonudur ve sağlıklı bir ağız mikrobiyomunun korunması için özellikle önemlidir. Ayrıca ağzı nemlendirir, dokuları kayganlaştırır, zararlı asitleri nötralize eder, mikropları öldürür, ağız kokusunu önler, diş çürümesi ve diş eti hastalıklarına karşı savunma sağlar ve yaraların iyileşmesini hızlandırır. Ağız kuruluğu ağrıya, ülsere, ağız yanmasına, tat bozukluklarına ve enfeksiyonlara yol açabilir.

Diyabet ve Ağızda Pamukçuk

Tükürükteki yüksek glikoz, enfeksiyona karşı düşük direnç ve ağız kuruluğu (tükürük akışının azalması) ağız mikrobiyomunu dengesizleştirebilir ve normalde ağızda küçük miktarlarda yaşayan mayanın (mantarların) aşırı büyümesini teşvik edebilir. Bu aşırı büyüme, oral pamukçuk (kandida olarak da adlandırılır) olarak bilinen bir mantar enfeksiyonuna yol açar. Çeşitli enfeksiyonlarla mücadele etmek için sık sık antibiyotik kullanan şeker hastaları özellikle oral pamukçuk geliştirmeye eğilimlidir. Mantar, yönetilemeyen diyabetli kişilerin tükürüğündeki yüksek glikoz seviyelerinde gelişerek dilde ve yanakların iç kısmında rahatsız edici kremsi beyaz lezyonlara neden olur.

Ağız sağlığınızı iyileştirmek için ne yapabilirsiniz.

Diyabetle yaşayan bir kişiyseniz, şunları yapmanız önerilir:

Kan şekeri seviyenizi mümkün olduğunca hedef seviyelere yakın tutmaya çalışın. Beslenme konusunda doktorunuzun tavsiyelerine uyduğunuzdan ve önerilen ilaçları düzenli olarak aldığınızdan emin olun.

Dişlerinizi günde iki kez florürlü bir diş macunu ile fırçalayın.

Dişlerinizin arasını iyice temizlemek için günde en az bir kez diş ipi veya diş arası temizleme yardımcıları kullanın.

Diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret edin, böylece ağzınızda çürük, diş eti hastalığı veya ağız hastalıkları belirtileri olup olmadığını kontrol edebilirler. Özellikle kontrolsüzse diyabetiniz olduğunu söylemeyi unutmayın.

Diş ve diş etlerinizdeki sert plak ve tartarı temizlemek ve evde ağız hijyeni tavsiyeleri almak için dişlerinizi her 3 ila 6 ayda bir profesyonel olarak temizletin.

Ağız kuruluğu riskini azaltmak için bol su için ve tükürük akışını uyarmak için şekersiz sakız çiğneyin.

Sigara içmeyin. Sigara içen diyabetli kişilerde pamukçuk ve diş eti hastalığı gelişme riski daha da yüksektir. İyi haber şu ki, diyabeti iyi yönetilen kişilerde diyabeti olmayan kişilere göre daha fazla diş çürüğü veya periodontal hastalık görülmez. İyi bir ağız hijyeni ve sağlıklı bir temizlik rejimi sadece ağız sağlığını iyileştirmekle kalmayacak, aynı zamanda diyabetik komplikasyon riskini de azaltacaktır.

İyi haber şu ki, diyabeti iyi yönetilen kişilerde diyabeti olmayan kişilere göre daha fazla diş çürüğü veya periodontal hastalık görülmemektedir. İyi bir ağız hijyeni ve sağlıklı bir temizlik rejimi sadece ağız sağlığını iyileştirmekle kalmayacak, aynı zamanda diyabetik komplikasyon riskini de azaltacaktır.