Πρωινή ρουτίνα για τη στοματική υγεία

30 November 2023

Νομίζετε ότι ένα γρήγορο βούρτσισμα των δοντιών σας κατά τη διάρκεια του πρωινού σας ντους είναι αρκετό για να διατηρήσετε το στόμα σας υγιές; Σκεφτείτε το ξανά.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα και η τακτική χρήση οδοντικού νήματος συνιστώνται από τους επαγγελματίες οδοντιάτρους, αλλά τι γίνεται με την καλύτερη ώρα για το βούρτσισμα, πότε πρέπει να χρησιμοποιούμε στοματικό διάλυμα, πόση οδοντόκρεμα πρέπει να εφαρμόζουμε και ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές πρωινού για να διατηρήσουμε τα δόντια και τα ούλα μας υγιή;  Όλα αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν πριν ξεκινήσουμε την ημέρα μας.

Καθιέρωση πρωινής ρουτίνας

Ξεκινήστε τη μέρα σας με τον σωστό τρόπο, εφαρμόζοντας κάθε πρωί ένα καλό σύστημα στοματικής υγιεινής. Θα εκπλαγείτε από το πόσο γρήγορα μπορεί να σας βοηθήσει να απενεργοποιήσετε τις ορμόνες του ύπνου, να σας ξυπνήσει και να σας προετοιμάσει για την επόμενη μέρα. Η καθιέρωση μιας καλής καθημερινής ρουτίνας όχι μόνο θα διατηρήσει τα δόντια σας αστραφτερά και την αναπνοή σας φρέσκια, αλλά θα σας βοηθήσει επίσης να αποτρέψετε μακροπρόθεσμα προβλήματα στοματικής και γενικής υγείας.

‍Πότε να βουρτσίσετε

Ακόμα και αν βουρτσίζετε τα δόντια σας πολύ καλά πριν από τον ύπνο, πρέπει να καθαρίζετε ξανά τα δόντια σας πρωί-πρωί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν κοιμόμαστε, απενεργοποιούμε ορισμένους από τους μηχανισμούς καταπολέμησης της πλάκας, οπότε τα βακτήρια στο στόμα μας μπορούν να αναπτυχθούν με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό,τι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι σύνηθες να βιώνουμε μια διαφορετική αίσθηση στα δόντια και κακή αναπνοή όταν ξυπνάμε το πρωί. Αυτό που αισθάνεστε στα δόντια σας είναι στην πραγματικότητα ζωντανά βακτήρια.

‍Μην βιάζεστε κατά το βούρτσισμα

Επιλέξτε μια οδοντόβουρτσα, ιδανικά ηλεκτρική, με τρίχες μέτριας υφής. Αυτό θα διασφαλίσει ότι οι τρίχες είναι αρκετά σταθερές ώστε να αφαιρούν την πλάκα, αλλά αρκετά μαλακές ώστε να μην γρατζουνάνε τα ούλα. Βουρτσίστε για τουλάχιστον 2 έως 3 λεπτά, εξασφαλίζοντας ότι φτάνετε τόσο στα ούλα όσο και στα δόντια. Βουρτσίστε τα δόντια πριν από το πρωινό για να τα προστατέψετε με φθόριο πριν από το φαγητό ή το ποτό. Αν θέλετε να φρεσκαριστείτε μετά το φαγητό, είτε ξεπλύνετε με λίγο νερό είτε μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Προσπαθήστε να αποφύγετε το βούρτσισμα αμέσως μετά το φαγητό, καθώς ορισμένα όξινα τρόφιμα που καταναλώνονται συνήθως στο πρωινό μπορούν να μαλακώσουν προσωρινά το σμάλτο.

Σχετικά με το φθόριο (Fluoride)

Το φθόριο προστίθεται συνήθως στην οδοντόκρεμα, επειδή είναι γνωστό ότι προλαμβάνει την τερηδόνα. Λειτουργεί ενισχύοντας το σμάλτο και προστατεύοντάς το από επιθέσεις οξέων καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει μια οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο και εφαρμόστε την στη στεγνή οδοντόβουρτσα σας πριν βουρτσίσετε σχολαστικά γύρω από τα δόντια σας. Αποπτύστε την ποσότητα που περισσεύει και μην ξεπλύνετε στη συνέχεια, καθώς αυτό θα επιτρέψει στα φθοριούχα μέταλλα να απορροφηθούν για μέγιστη προστασία.

‍Καθαρίστε τις μεσοδόντιες περιοχές

Τα βακτήρια της πλάκας αρέσκονται να βρίσκουν σκοτεινές, ζεστές, προστατευμένες περιοχές. Στο στόμα μας αυτές οι περιοχές βρίσκονται ανάμεσα στα δόντια. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε σημαντικά περισσότερα βακτήρια πλάκας ανάμεσα στα δόντια μας, όπου δεν μπορούν να φτάσουν οι οδοντόβουρτσες μας. Το οδοντικό νήμα ή η χρήση βοηθημάτων, όπως οι μεσοδόντιες βούρτσες, είναι βασικό μέρος του σωστού καθαρισμού των δοντιών μας. Αυτό πρέπει να γίνεται κάθε φορά που βουρτσίζουμε τα δόντια μας για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα μείνουν βακτήρια.

‍Γλώσσα

Η ανθρώπινη γλώσσα λειτουργεί ως ξενιστής για τα περισσότερα βακτήρια στο στόμα μας. Ρίξτε μια ματιά στη γλώσσα σας πρωί-πρωί. - αυτή η κιτρινωπή επίστρωση που βλέπετε είναι μια συλλογή από υπολείμματα τροφών, βακτήρια και νεκρά κύτταρα, τα οποία συμβάλλουν στην κακοσμία του στόματος. Ο απαλός καθαρισμός της γλώσσας σας είτε με την οδοντόβουρτσα είτε με ειδικά βοηθήματα θα σας βοηθήσει να έχετε φρέσκια αναπνοή, να μειώσετε τον κίνδυνο νόσου των ούλων, να βελτιώσετε τη γεύση και να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα καθώς και την υγεία του πεπτικού σας συστήματος.

‍Μύθοι σχετικά με το στοματικό διάλυμα

Η συστηματική χρήση στοματικού διαλύματος δεν θεωρείται απαραίτητο μέρος της καθημερινής ρουτίνας στοματικής υγιεινής, εκτός αν σας το έχει συστήσει ειδικά ένας οδοντίατρος. Τα ισχυρά στοματικά διαλύματα που χρησιμοποιούνται πολύ συχνά μπορεί να μεταβάλλουν το μικροβίωμα στο στόμα, σκοτώνοντας πάρα πολλά από τα καλά βακτήρια. Επιλέξτε προσεκτικά και χρησιμοποιήστε με φειδώ είναι η γενική συμβουλή. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα στοματικό διάλυμα, χρησιμοποιήστε το σε διαφορετικό χρόνο από το βούρτσισμα, για παράδειγμα στη μέση της ημέρας. Ποτέ μην το χρησιμοποιείτε αμέσως μετά το βούρτσισμα. Να επιλέγετε πάντα ένα στοματικό διάλυμα που περιέχει αιθέρια έλαια και να αποφεύγετε εκείνα που περιέχουν χλωρεξιδίνη, καθώς αυτό λεκιάζει τα δόντια.

‍Διατροφή

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί σε τερηδόνα και η συχνή κατανάλωση όξινων τροφίμων και ποτών συνδέεται με διαβρωτική φθορά των δοντιών. Όμως, η σημασία της διατροφής δεν τελειώνει εκεί. Εάν η διατροφή σας στερείται ορισμένων θρεπτικών συστατικών, μπορεί να είναι πιο δύσκολο για τους ιστούς στο στόμα σας να αντισταθούν στη μόλυνση, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην ασθένεια των ούλων. Η σωστή διατροφή βοηθά επίσης το σάλιο να εκπληρώσει τη λειτουργία του και να διατηρήσει μια υγιή ισορροπία pH μειώνοντας το οξύ στο στόμα σας που αποδυναμώνει το σμάλτο. Η μάσηση είναι πραγματικά σημαντική για την τόνωση της παραγωγής σάλιου, γι' αυτό επιλέξτε πρωινό που είναι χαμηλό σε ζάχαρη και απαιτεί πολύ μάσημα, όπως δημητριακά ολικής άλεσης με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, απλό γιαούρτι, ξηρούς καρπούς, σπόρους και φρέσκα φρούτα. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υδατάνθρακες.

Σχεδόν όλες οι οδοντιατρικές παθήσεις μπορούν να προληφθούν, συμπεριλαμβανομένης της τερηδόνας και της νόσου των ούλων. Η καθιέρωση μιας καλής πρωινής ρουτίνας και η τήρηση της κάθε μέρα θα βοηθήσει στην πρόληψη των ασθενειών και θα διατηρήσει το στόμα και το σώμα σας υγιή για το υπόλοιπο της ζωής σας.