Σωστό οδοντικό νήμα

30 November 2023

Το λιγότερο δημοφιλές μέρος της στοματικής υγιεινής των περισσότερων ασθενών και σίγουρα αυτό που προκαλεί στους περισσότερους ανθρώπους κάποια δυσκολία. Είναι λοιπόν τόσο σημαντικό; Τι συμβαίνει αν δεν χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα; Υπάρχει ευκολότερος τρόπος να το κάνετε;

Το βούρτσισμα των δοντιών καθαρίζει μόνο περίπου το 75% της επιφάνειας των δοντιών. Το υπόλοιπο 25% είναι η επιφάνεια μεταξύ των δοντιών, όπου δεν μπορούν να φτάσουν οι τρίχες της οδοντόβουρτσας. Αν αφήσετε αυτό το τμήμα του δοντιού ακάθαρτο, μετατρέπεται σε έδαφος αναπαραγωγής βακτηρίων που τρέφονται από τα σωματίδια τροφής που μένουν πίσω. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα, ασθένειες των ούλων, χρόνιες φλεγμονές και κακή αναπνοή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον όρο νήμα για να περιγράψουν τον καθαρισμό μεταξύ των δοντιών τους, αλλά το νήμα είναι μόνο ένας τρόπος για να καθαρίσετε αυτές τις δυσπρόσιτες περιοχές. Όταν τα κενά μεταξύ των δοντιών σας είναι αρκετά στενά, το οδοντικό νήμα θα είναι η μόνη επιλογή, αλλά όταν τα κενά είναι μεγαλύτερα (συχνά προς το πίσω μέρος του στόματος), υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές καθαρισμού. Το οδοντικό νήμα διατίθεται είτε σε κερωμένη είτε σε μη κερωμένη έκδοση. Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν την κερωμένη έκδοση πιο εύκολη στη χρήση, επειδή γλιστράει πιο εύκολα ανάμεσα στα δόντια και είναι λιγότερο πιθανό να κομματιαστεί ή να αφήσει πίσω του χαλαρές κλωστές.

Πώς χρησιμοποιούμε λοιπόν αποτελεσματικά το οδοντικό νήμα;

Όπως όλα τα βοηθήματα καθαρισμού, η χρήση της σωστής τεχνικής είναι σημαντική για να διασφαλίσετε ότι οι προσπάθειές σας δεν πάνε χαμένες. Διατίθενται διαφορετικές εκδόσεις οδοντικού νήματος για τον καθαρισμό εμφυτευμάτων και γεφυρών. Ο οδοντίατρός σας θα σας δείξει πώς να τα χρησιμοποιείτε. Για την πιο αποτελεσματική τεχνική καθαρισμού με οδοντικό νήμα, ακολουθήστε αυτά τα απλά βήματα:

Αφαιρέστε ένα τμήμα νήματος περίπου στο μήκος του αντιβραχίου σας.

Τυλίξτε τις άκρες του νήματος γύρω από ένα δάχτυλο κάθε χεριού μέχρι να σας μείνει ένα τμήμα μήκους περίπου 2 εκατοστών μεταξύ των χεριών.

Τραβήξτε το νήμα σφιχτά, στη συνέχεια, τοποθετώντας το ένα χέρι εκατέρωθεν του δοντιού, κατεβάστε το νήμα μέχρι να καθίσει ακριβώς πάνω από την κορυφή του μεσοδόντιου διαστήματος.

Χρησιμοποιώντας μια απαλή κίνηση από τη μία πλευρά στην άλλη, οδηγήστε το νήμα προς τα κάτω μεταξύ του στενού σημείου επαφής όπου συναντώνται τα δόντια. Διατηρώντας το νήμα σφιχτό, θα διευκολύνετε τη διέλευσή του και θα αποφύγετε το σπάσιμό του.

Αφού περάσετε το σημείο επαφής και διατηρώντας το νήμα σφιχτό, γλιστρήστε το απαλά προς τα κάτω μέχρι τη γραμμή των ούλων και κυρτώστε το σε σχήμα C πάνω στο δόντι.

Διατηρώντας το νήμα σε σφιχτή επαφή με το δόντι, τρίψτε το απαλά πάνω-κάτω φροντίζοντας να περάσει κάτω από τη γραμμή των ούλων μέχρι να νιώσετε αντίσταση. Κινήστε το πάνω και κάτω μερικές φορές. Όταν είστε έτοιμοι, επαναλάβετε την ενέργεια στην άλλη πλευρά του κενού πριν χρησιμοποιήσετε την ίδια κίνηση από πλευρά σε πλευρά για να αφήσετε το νήμα να περάσει απαλά πίσω από το σημείο στενής επαφής και να βγει ξανά έξω. Προσέξτε να μην τραβήξετε δυνατά για να αφαιρέσετε το νήμα, πρέπει να το βγάλετε χαλαρά με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιήσατε για να το βάλετε μέσα.

Όταν μαθαίνετε για πρώτη φορά πώς να χρησιμοποιείτε νήμα, ξεκινήστε με τα μπροστινά δόντια σας, τα οποία είναι πιο εύκολα προσβάσιμα και σταδιακά προχωρήστε προς τα πίσω, καθώς γίνεστε πιο επιδέξιοι.

Προχωρήστε σε ένα καινούργιο κομμάτι νήματος κάθε φορά που μετακινείτε δόντι. Προσπαθήστε να παρακολουθείτε τα δόντια που έχετε καθαρίσει με οδοντικό νήμα. Είναι προτιμότερο να ξεκινάτε από τη μία πλευρά και να πηγαίνετε συστηματικά προς την άλλη για να μην παραλείψετε κάποιο.

Προσέξτε να μην είστε πολύ επιθετικοί. Μια σταθερή αλλά ήπια προσέγγιση είναι το μόνο που απαιτείται για να απομακρύνετε την πλάκα.

Εάν η πρόσβαση με το οδοντικό νήμα είναι δύσκολη, μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα "flossette", το οποίο έχει ένα μικρό κομμάτι νήματος σε ένα πλαστικό πιρούνι. Διατίθενται επίσης διάφορα "νήματα" που βοηθούν στην προώθηση του νήματος μέσα από το διάκενο, αποφεύγοντας την ανάγκη να περάσει μέσα από το στενό σημείο επαφής. Ζητήστε από τον οδοντίατρό σας να σας δείξει πώς να τα χρησιμοποιείτε.

Άλλα μεσοδόντια βοηθήματα, όπως μεσοδόντια βουρτσάκια, οδοντιατρικά ραβδιά και οδοντικό νήμα νερού, αποτελούν καλές εναλλακτικές λύσεις για το οδοντικό νήμα, όταν ο χώρος είναι αρκετά ευρύς για πρόσβαση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν θα βλέπετε πάντα τα υπολείμματα που απομακρύνονται όταν καθαρίζετε ανάμεσα στα δόντια σας, επειδή τα βακτήρια δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Η ιδέα είναι ότι απομακρύνετε τα βακτήρια πριν προλάβουν να εξελιχθούν σε παχύτερη, πιο ορατή πλάκα. Αν τα βλέπετε, έχουν παραμείνει εκεί για πολύ καιρό.

Όπως όλες οι νέες δεξιότητες, έτσι και το οδοντικό νήμα μπορεί να πάρει χρόνο για να το συνηθίσετε, αλλά αξίζει να επιμείνετε. Μόλις κατακτήσετε την τεχνική, θα είναι μια γρήγορη και εύκολη προσθήκη στην καθημερινή σας ρουτίνα στοματικής υγιεινής και θα αποκομίζετε τα οφέλη για πολλά χρόνια.