Morgen rutine for god munnhelse

30 November 2023

Tenker du at en rask børst over tennene mens du tar en kjapp dusj er nok til å holde munnen din sunn? Tenk igjen.


Vi vet alle at vi skal pusse tennene to ganger om dagen og bruke tanntråd daglig er det som anbefales av tannpleieren, men hva med når vi skal pusse, når skal vi skylle, hvor mye tannpasta skal vi bruke og hva burde vi spise til frokost for å holde tenner og tannkjøtt sunt? Dette er alle spørsmål vi trenger svar på før vi starter dagen vår.

Etablere en god morgenrutine


Start dagen din på den riktige måten med å praktisere en god munnhygiene hver morgen. Du vil bli overrasket over hvor fort du skrur av søvn hormonene, våkner opp og er klar for en ny dag. Å etablere en god daglig rutine vil ikke bare holde tennene dine skinnende rene og ånden din fresh, men det vil også hjelpe deg til å forbygge munn og helse problemer på lang sikt.

Når skal du pusse


Selv om du pusser tennene dine godt før du legger deg, trenger du fremdeles pusse med en gang du står opp om morningen. Det er fordi når vi sover, skrur vi av noen av våre plakk kjempende mekanismer, slik at bakteriene i munnhulen har mulighet til å vokse mye raskere enn senere på dagen.Dette er en av grunnen til at man opplever pels på tennene og dårlig ånde om morningen. Den pelsen du kjenner er faktiske levende bakterier.

Hastverk er lastverk

Velg en tannbørste, helst elektrisk, med medium bust. Dette vil sørge for at busten er fast nok til å fjerne plakk, men myk nok til å ikke skade tannkjøttet. Børst for minst 2 til 3 minutter slik at du er sikker på at du har vært over alle tennene og tannkjøttet. Puss før frokost slik at tennene får ett beskyttende lag med fluor før du spiser og drikker. Hvis du ønsker å friske opp etter spisingen, skyll munnen med vann eller tygg en sukkerfri tyggegummi. Unngå å pusse tennen rett etter frokost da syrebaserte matvarer kan midlertidig gjøre emaljen mykere.

Fakta om fluor

Fluor er ett mineral vi vanligvis har i tannpasta fordi den er kjent for å beskytte tennenes overflate. Den fungerer som en forsterker til emaljen og beskytter den fra syreangrep gjennom dagen. Pass på at du velger en tannpasta som inneholder fluor og ta den på en tørr tannbørste før du børster den rundt tennene dine. Spytt ut restene og ikke skyll rett etterpå. dette vil gi fluoren mulighet til å absorbere for maksimal beskyttelse.

Rengjør i mellom

Plakk bakterien liker å finne mørke, varme bortgjemte områder hvor den kan være i fred. I munnen vår er disse om rådene mellom tennene. Det betyr at vi har merkbart mer plakk mellom tennene der tannbørsten ikke kommer til.Tanntrål eller bruk at utstyr som mellomromsbørster er en viktig del av det å pusse tennene dine riktig. Dette bør vi gjøre ved hver tannpuss slik at ingen bakterier lir oversett.

Sjarmen med tungen

Menneskets tunge er som en vert for de fleste bakteriene i munnen vår. Se på tungen din med en gang du står opp om morningen,- det gule laget du ser er en samling av matrester, bakterier og døde celler, alle vil bidra til dårlig ånde. Ved å forsiktig rengjøre tungen din, enten med tannbørsten eller med en tunge skrape vil gi frisk pust og redusere risikoen for tannkjøttsykdommer, forbedre smaken og booste immunforsvaret ditt. Munnskyld myter. Rutinemessig bruk av munnskyld er ikke sett på som en viktig del av munnhygienen hvis ikke den er spesielt anbefalt av tannhelse personell. Sterke munnskyld som brukes for ofte kan være med på drepe kan endre bakterie floraen i munnen ved å drepe for mange av de gode bakteriene. Vær nøyd når du velger og brukt sparsomt er det generelle rådet. Hvis du ønsker å bruke munnskyld, bruk det en annen tid enn rett etter tannpuss for eksempel midt på dagen. Aldri rett etter tannpuss. Alltid velg munnskyld som inneholder essentiske oljer og unngå å velge de som inneholder klorhexidin. Da de vil misfarge tennene.

Den beste frokosten

Overdreven bruk av sukker kan føre til tannråte og hyppig inntak av syrebasert mat og drikke er assosiert med erosiv tannslitasje, men det er ikke her viktigheten av kostholdet slutter. Hvis ditt kosthold mangler visse næringsstoffer, kan det være vanskelig for slimhinnene i munnen din å stå i mot infeksjon som igjen kan føre til tannkjøttsykdommer.Riktig næring vil også hjelpe spyttet sin funksjon om å opprettholde riktig PH-balanse samt redusere syreangrep som svekker emaljen. Tyggebevegelser er veldig viktig for å stimulere spyttproduksjonen så velg en frokost som inneholder lite sukker men krever mye tygging som for eksempel fullkorn, youghurt naturell, nøtter, frø og fersk frukt. Prøv å unngå tilsatt sukker og rafienerte karbohydrater.

Neste alle munnhelseproblemer kan forebygges, inkludert tannråte og tannkjøttsykdommer. Etabler en god morgenrutine, hold den hver dag så vil det hjelpe å forebygge sykdom samt holde munnen og kroppen din sunn for resten av livet.