Riktig bruk av tanntråd

30 November 2023

Den minst populære delen av de fleste pasienters munnhygiene, og absolutt den som volder flest problemer. Men er det så viktig? Hva skjer hvis du ikke bruker tanntråd, og finnes det en enklere måte å gjøre det på?

Tannpuss renser bare rundt 75 % av tannoverflaten. De resterende 25 % er overflaten mellom tennene, der tannbørstebørsten ikke kommer til. Hvis du ikke rengjør denne delen av tannen, blir den en grobunn for bakterier som livnærer seg av matpartiklene som blir liggende igjen. Med tiden kan dette føre til karies, tannkjøttsykdommer, kroniske betennelser og dårlig ånde.

De fleste bruker begrepet tanntråd for å beskrive rengjøring mellom tennene, men tanntråd er bare én måte å rengjøre de vanskelig tilgjengelige områdene på. Der det er trangt mellom tennene, er tanntråd det eneste alternativet, men der det er større mellomrom (ofte bak i munnen), finnes det alternative rengjøringsmetoder. Tanntråd finnes både med og uten voks. De fleste synes at den voksede versjonen er enklere å bruke fordi den glir lettere mellom tennene og er mindre tilbøyelig til å rive av eller etterlate løse tråder.

Så hvordan bruker vi tanntråd effektivt?

Som med alle rengjøringsmidler er det viktig å bruke riktig teknikk for å sikre at innsatsen ikke er bortkastet. Det finnes ulike varianter av tanntråd for rengjøring av implantater og broer. Tannpleieren din vil vise deg hvordan du bruker disse. For å få en mest mulig effektiv tanntrådsteknikk bør du følge disse enkle trinnene:

Ta ut en bit tanntråd som er omtrent like lang som underarmen din.

Vikle endene av tanntråden rundt en finger på hver hånd til du har en ca. 2 cm lang bit igjen mellom hver hånd.

Trekk tanntråden stramt, og legg deretter en hånd på hver side av tannen og senk tanntråden ned til den sitter rett over toppen av mellomrommet mellom tennene.

Før tanntråden ned mellom det tette kontaktpunktet der tennene møtes med en forsiktig bevegelse fra side til side. Hvis du holder tanntråden stramt, blir det lettere å føre den gjennom, og du unngår at den ryker.

Når du har kommet gjennom kontaktpunktet og holder tanntråden stramt, skyver du den forsiktig ned til tannkjøttranden og krøller den sammen til en C-form mot tannen.

Hold tanntråden i tett kontakt med tannen, og gni den forsiktig opp og ned under tannkjøttranden til du kjenner motstand. Ta den opp og ned noen ganger og pass på å sage. Når du er klar, gjentar du fremgangsmåten på den andre siden av tannmellomrommet før du bruker den samme side-til-side-bevegelsen til å føre tanntråden forsiktig tilbake gjennom det tette kontaktpunktet og ut igjen. Pass på at du ikke trekker for hardt for å fjerne tanntråden, den må lempes ut med samme kontroll som du brukte for å få den inn.

Når du først skal lære deg å bruke tanntråd, bør du begynne med fortennene, som er lettere å komme til, og jobbe deg gradvis mot de bakre tennene etter hvert som du blir flinkere.

Ta en ny del av tanntråden hver gang du flytter en tann. Prøv å holde oversikt over hvilke tenner du har brukt tanntråd på. Det er best å begynne på den ene siden og jobbe systematisk over til den andre for å unngå å overse noen.

Pass på å ikke være for aggressiv. En fast, men skånsom tilnærming er alt som skal til for å løsne plakket.

Hvis du synes det er vanskelig å komme til med tanntråd, kan du prøve å bruke en "flossette" som inneholder en liten bit tanntråd i en plastgaffel. Det finnes også ulike "floss threaders" som gjør det lettere å føre tanntråden gjennom spalten, slik at du slipper å føre den gjennom det trange kontaktpunktet. Be tannpleieren din om å vise deg hvordan du bruker disse.

Andre interdentale hjelpemidler som mellomromsbørster, tannstikkere og vanntråd er gode alternativer til bruk av tanntråd der det er plass til det. Uansett hvilket hjelpemiddel du velger å bruke, bør det fylle mellomrommet uten å bli tvunget.

Det er viktig å merke seg at du ikke alltid vil se at rusk løsner når du rengjør mellom tennene, fordi bakteriene ikke er synlige for det blotte øye. Tanken er at du fjerner bakteriene før de har rukket å utvikle seg til tykkere, mer synlig plakk. Hvis du kan se det, har det ligget der for lenge.

Som alle nye ferdigheter kan det ta tid å venne seg til å bruke tanntråd, men det er verdt å holde ut. Når du først mestrer teknikken, blir det et raskt og enkelt tillegg til din daglige munnhygienerutine, og du vil høste fordelene i mange år fremover.