Munnhelse og diabetes

30 November 2023

Diabetes er en sykdom som påvirker hele kroppen, inkludert munnen, men hvordan henger den sammen med munnhelsen, og hva kan en diabetiker gjøre for å redusere risikoen for komplikasjoner.

Hvis du lever med diabetes, må du være spesielt oppmerksom på munnhelsen og tannpleien, i tillegg til å holde blodsukkernivået innenfor målområdet.

Diabetes og tannkjøttsykdom

Diabetes og tannkjøttsykdom har et toveis forhold. Det betyr at de påvirker hverandre. Diabetes øker risikoen for å utvikle tannkjøttsykdom, og ukontrollert tannkjøttsykdom øker sjansen for å utvikle diabetes type II. Årsaken er at personer med diabetes har økt glukosenivå i spyttet, noe som gir næring til bakteriene i munnen. På samme måte kan bakteriene i munnen hos personer med tannkjøttsykdom slippe ut i blodet og føre til dårligere blodsukkerkontroll.

Jo verre tannkjøttsykdommen er, desto større er sannsynligheten for at personen får skader på andre organer i kroppen.

Det er viktig å ta vare på munnhelsen og kontrollere blodsukkernivået for å forebygge tannkjøttsykdom. Behandling av tannkjøttsykdom bidrar til å forbedre blodsukkernivået hos personer med diabetes, og personer med blodsukkernivåer som holdes innenfor målområdet, responderer bedre på behandling av tannkjøttsykdom.

Diabetes og tannråte

Høye glukosenivåer i spyttet hos personer med ukontrollert diabetes bidrar til at bakterier trives. Dette fører til økt risiko for å utvikle karies. Personer med diabetes har også en tendens til å spise mindre og hyppigere måltider i løpet av dagen. Hver gang du spiser, endres pH-balansen i munnen, noe som gir bakteriene bedre muligheter til å få næring og syreangrep på tennene.

Diabetes og munntørrhet

Ubehandlet diabetes kan redusere spyttmengden og føre til munntørrhet. Spytt er en svært viktig kroppsfunksjon og er spesielt viktig for å opprettholde et sunt mikrobiom i munnen. Det fukter også munnen, smører vevet, nøytraliserer skadelige syrer, dreper bakterier, forebygger dårlig ånde, beskytter mot tannråte og tannkjøttsykdommer og fremskynder sårheling. Munntørrhet kan føre til sår, sår, svie i munnen, smaksforstyrrelser og infeksjoner.

Diabetes og trøske i munnen

Høyt glukoseinnhold i spyttet, nedsatt motstandskraft mot infeksjoner og munntørrhet (redusert spyttgjennomstrømning) kan føre til ubalanse i det orale mikrobiomet og oppmuntre til overvekst av gjær (sopp) som normalt lever i små mengder i munnen. Denne overveksten fører til en soppinfeksjon som kalles munnsopp (også kalt candida). Diabetikere som ofte tar antibiotika for å bekjempe ulike infeksjoner, er spesielt utsatt for å utvikle munnsopp. Soppen trives på de høye glukosenivåene i spyttet hos personer med ukontrollert diabetes, noe som resulterer i ubehagelige kremhvite lesjoner på tungen og innsiden av kinnene.

Hva kan du gjøre for å forbedre munnhelsen din.

Hvis du lever med diabetes, anbefales det at du:

Prøver å holde blodsukkernivået så nær målnivåene som mulig. Sørg for å følge legens råd om kosthold og ta eventuelle anbefalte medisiner regelmessig.

Puss tennene to ganger om dagen med fluortannkrem.

Bruk tanntråd eller mellomromsbørster minst én gang om dagen for å rengjøre grundig mellom tennene.

Gå regelmessig til tannlegen slik at han/hun kan sjekke munnen din for tegn på karies, tannkjøttsykdom eller munnsykdommer. Husk å fortelle at du har diabetes, spesielt hvis den er ukontrollert.

Få tenner rengjort profesjonelt hver 3. til 6. måned for å fjerne modent plakk og tannstein fra tenner og tannkjøtt og for å få råd om munnhygiene i hjemmet.

For å redusere risikoen for munntørrhet bør du drikke rikelig med vann og tygge sukkerfritt tyggegummi for å stimulere spyttstrømmen.

Ikke røyk. Personer med diabetes som røyker, har enda større risiko for å utvikle trøske og tannkjøttsykdom. Den gode nyheten er at personer med velbehandlet diabetes ikke har mer karies eller tannkjøttsykdom enn personer uten diabetes. God munnhygiene og et sunt rengjøringsregime vil ikke bare forbedre munnhelsen, men også redusere risikoen for diabetiske komplikasjoner.

Den gode nyheten er at personer med en velbehandlet diabetes ikke har mer karies eller periodontal sykdom enn personer uten diabetes. God munnhygiene og et sunt rengjøringsregime vil ikke bare forbedre munnhelsen, men også redusere risikoen for diabeteskomplikasjoner.