Ochtendroutine voor mondhygiëne

30 November 2023

Denkt u dat een snelle tandenpoetsbeurt tijdens uw ochtenddouche genoeg is om uw mond gezond te houden? Denk nog eens na.

We weten allemaal dat tweemaal daags poetsen en regelmatig interdentaal reiningen wordt aanbevolen door tandartsen en mondhygiënisten, maar hoe zit het met het beste moment om te tandenpoetsen, wanneer kan een mondspoelmiddel gebruikt worden, hoeveel tandpasta is nodig en wat zijn de beste ontbijtkeuzes om onze tanden en kiezen en ons tandvlees gezond te houden?  Allemaal vragen die beantwoord moeten worden voordat we aan onze dag beginnen.

Een ochtendroutine instellen

Begin uw dag op de juiste manier door elke ochtend een goede mondhygiëne uit te voeren. U zult verbaasd zijn hoe snel dit kan helpen om die slaaphormonen uit te schakelen, u wakker te laten worden en u voor te bereiden op de dag die voor u ligt. Een goede dagelijkse routine houdt niet alleen uw tanden en kiezen sprankelend zijn en uw adem fris is, maar het helpt ook om mondproblemen en gezondheidsproblemen op de langere termijn te voorkomen.

‍Wanneer tandpoetsen

Zelfs als u uw tanden en kiezen heel zorgvuldig poetst voordat u naar bed gaat, moet u 's ochtends eerst nog reinigen. Als we slapen, schakelen we namelijk een aantal van onze tandplaque beschermende mechanismen uit, zodat de bacteriën in onze mond veel sneller kunnen groeien dan overdag. Dit is een van de redenen waarom het vaak voorkomt dat u 's ochtends als eerste last hebt van stroef aanvoelende tandglazuur en een onfrisse adem. De stroeve tanden en kiezen die je kunt voelen, zijn eigenlijk levende bacteriën.

‍Haast u niet met de tandenborstel

Kies een tandenborstel, bij voorkeur een elektrische, met borstelharen die medium-zaxht zijn. Dit zorgt ervoor dat de borstelharen stevig genoeg zijn om tandplaque te verwijderen, maar zacht genoeg om het tandvlees niet te beschadigen. Poets minstens 2 tot 3 minuten en zorg ervoor dat u zowel het tandvlees als de tandoppervlak bereikt. Poets voor het ontbijt om de tanden en kiezen te beschermen met fluoride voordat u gaat eten of drinken. Als u uw wilt opfrissen na het eten, spoel dan met wat water of kauw op suikervrije kauwgom. Probeer poetsen direct na het eten te vermijden, omdat sommige zure voedingsmiddelen die vaak bij het ontbijt worden genuttigd het glazuur tijdelijk zacht kunnen maken.

Feiten ove Fluoride

Fluoride is een mineraal dat vaak aan tandpasta wordt toegevoegd omdat het cariës voorkomt. Het versterkt het glazuur en beschermt het tegen zuuraanvallen gedurende de dag. Zorg ervoor dat u een tandpasta kiest die fluoride bevat en breng het aan op uw droge tandenborstel voordat u zorgvuldig uw tanden en kiezen poetst. Spuug het overtollige uit en spoel daarna niet, zo kunnen de fluoridemineralen worden opgenomen voor maximale bescherming.

‍Zorg dat u interdentaal reinigt

Plaquebacteriën zoeken graag donkere, warme, beschutte plekjes op waar ze kunnen broeden. In onze mond bevinden die plekken zich tussen onze tanden en kiezen. Dat betekent dat we aanzienlijk meer plaquebacteriën tussen onze tanden en kiezen hebben, waar onze tandenborstels niet bij kunnen. Flossen of het gebruik van hulpmiddelen zoals interdentale ragers is een essentieel onderdeel van het optimaal reinigen van onze gebit. Dit moeten we elke keer doen als we tandenpoetsen om er zeker van te zijn dat er geen bacteriën achterblijven.

‍Tong Plezier

De menselijke tong fungeert als gastheer voor de meeste bacteriën in onze mond. Kijk 's ochtends maar eens naar uw tong. - Dat gelige laagje dat je ziet, is een verzameling voedselresten, bacteriën en dode cellen die allemaal bijdragen aan een onfrisse adem. Door uw tong zachtjes schoon te maken met uw tandenborstel of met een tongschraper krijgt u een frisse adem, vermindert u het risico op tandvleesaandoeningen, verbetert u de smaak en stimuleert u uw immuniteit en spijsvertering.

‍Mythes over Mondwater

Het routinematig gebruik van een mondspoelmiddel wordt niet beschouwd als een essentieel onderdeel van uw dagelijkse mondverzorgingsroutine, tenzij het u specifiek wordt aanbevolen door een tandarts of mondhygiënist. Sterke mondspoelingen die te vaak worden gebruikt, kunnen het microbioom in de mond veranderen door te veel van de goede bacteriën te doden. Kies zorgvuldig en gebruik spaarzaam is het algemene advies. Als u een mondspoelmiddel wilt gebruiken, gebruik het dan op een ander moment dan tandenpoetsen, bijvoorbeeld halverwege de dag. Gebruik het nooit direct na het tandenpoetsen. Kies altijd een mondwater met etherische oliën en vermijd mondwater met chloorhexidine, omdat dit aanslag geeft op de tanden en kiezen.

‍Het beste ontbijt

Overmatige consumptie van suiker leidt tot cariës en frequente consumptie van zuur voedsel en zure dranken wordt in verband gebracht met erosieve tandslijtage, maar daar houdt het belang van voeding niet op. Als uw voeding bepaalde voedingsstoffen mist, kan het voor weefsels in uw mond moeilijker zijn om weerstand te bieden tegen infecties, wat kan bijdragen aan tandvleesaandoeningen. Goede voeding helpt ook het speeksel zijn functie te vervullen en een gezonde pH-balans te behouden door het zuur in uw mond, dat het glazuur verzwakt, te verminderen. Kauwen is heel belangrijk om de speekselproductie te stimuleren, dus kies een ontbijt met weinig suiker waarbij u veel moet kauwen, zoals volkoren granen met weinig suiker, yoghurt, noten, zaden en vers fruit. Probeer broodbeleg met een hoog suikergehalte en geraffineerde koolhydraten te vermijden.

Bijna alle mondziekten zijn te voorkomen, waaronder caries en tandvleesaandoeningen. Door een goede ochtendroutine op te bouwen en u daar elke dag aan te houden, voorkomt ziekten en houdt u uw mond en lichaam gezond voor de rest van uw leven.