Zorgvuldig flossen

30 November 2023

Dit is het meest 'vergeten' onderdeel van de mondhygiëne van de meeste patiënten en zeker het onderdeel waar de meeste mensen moeite mee hebben. Is het dan zo belangrijk? Wat gebeurt er als u geen flossdraad gebruikt en is er een makkelijkere manier om het te doen?

Tandenpoetsen reinigt slechts ongeveer 75% van het tandoppervlak. De andere 25% is het oppervlak tussen de tanden en de kiezen waar de borstelharen niet bij kunnen. Als u dit deel van de tanden e kiezen niet schoonmaakt, wordt het een broedplaats voor bacteriën die zich voeden met achtergebleven etensresten. Na verloop van tijd kan dit leiden tot cariës, tandvleesaandoeningen, chronische ontstekingen en een onfrisse adem.

De meeste mensen gebruiken de term flossen om het reinigen tussen de tanden en kiezen aan te duiden, maar het gebruik van flosdraad is slechts één manier om die moeilijk bereikbare plekken schoon te krijgen. Als de ruimte tussen de tanden vrij klein is, is flosdraad de enige optie, maar als de ruimte groter is (vaak achter in de mond), zijn er alternatieve mogelijkheden om interdentaal te reinigen. Flosdraad is verkrijgbaar in een gewaxte en ongewaxte versie. De meeste mensen vinden de gewaxte versie makkelijker in gebruik omdat deze makkelijker tussen de tanden en kiezen glijdt en minder snel scheurt of losse draadjes achterlaat.

Hoe gebruiken we flosdraad effectief?

Net als bij alle andere mondhygiëne methoden is het gebruik van de juiste techniek belangrijk om ervoor te zorgen dat uw inspanningen niet voor niets zijn. Er zijn verschillende soorten flosdraad beschikbaar voor het reinigen van implantaten en bruggen. Uw tandarts en/of mondhygënist zal u laten zien hoe u deze moet gebruiken. Voor de meest effectieve flostechniek volgt u deze eenvoudige stappen:

Neem een stuk flosdraad van ongeveer de lengte van uw onderarm.

Wikkel de uiteinden van het flosdraad om een vinger van elke hand totdat u een stuk van ongeveer 2 cm overhoudt tussen de beide handen.

Trek het flosdraad strak en plaats vervolgens een hand aan weerszijden van de tand of kies en laat het flosdraad zakken totdat het net boven de interdentale ruimte zit.

Leid het flosdraad met een zachte zijwaartse beweging naar beneden tussen het nauwe contactpunt waar de tanden en kiezen elkaar raken. Door de flosdraad strak te houden, gaat hij er makkelijker doorheen en voorkomt u dat hij knapt.

Als het flosdraadje eenmaal door het contactpunt is en strak blijft, beweegt u hem zachtjes glijdend naar beneden tot aan de tandvleesrand en krult u het in een C-vorm tegen de tand of kies.

Terwijl u het flosdraadje strak tegen de tand of kies houdt, beweegt u het zachtjes op en neer en zorgt u ervoor dat het onder de tandvleesrand komt totdat u weerstand voelt. Ga een paar keer op en neer en zorg ervoor dat u nu een zagende beweging maakt. Als u klaar bent, herhaalt u de handeling aan de andere kant van de interdentale ruimte voordat u dezelfde zijwaartse beweging gebruikt om de flosdraad voorzichtig terug te laten glijden door het nauwe contactpunt en er weer uit te halen. Let op dat u niet te hard trekt om het flosdraadje te verwijderen, deze moet er met dezelfde beheersing weer uit worden gehaald als waarmee u het er tussen heeft gekregen.

Als u voor het eerst leert flossen, begint u dan met de voortanden, die zijn makkelijker te bereiken, en werk geleidelijk naar de kiezen toe naarmate u vaardiger wordt.

Telkens als u een tand of kies verplaatst, gaat u verder met een nieuw stukje flosdraad. Probeer bij te houden welke tanden u hebt geflost. Het is beter om aan de ene kant te beginnen en systematisch naar de andere kant te werken om te voorkomen dat u iets mist.

Wees niet te agressief. Een stevige maar zachte aanpak is alles wat nodig is om de tandplaque te verwijderen.

Als u moeilijk tussen de tanden en kiezen kunt komen met gewoon flosdraad, kunt u proberen een 'flossette' te gebruiken, waarin een klein stukje flosdraad in een plastic vorkje zit. Er zijn ook verschillende 'floss threaders' verkrijgbaar die helpen door het flosdraad door de opening te voeren, zodat u het niet zelf door het nauwe contactpunt hoeft te halen. Vraag uw tandarts of mondhygiënist u te laten zien hoe u deze kunt gebruiken.

Andere interdentale hulpmiddelen zoals interdentale ragers, tandenstokers en waterflossers zijn goede alternatieven voor flossen waar de ruimte breed genoeg is. Welk hulpmiddel u ook kiest, het moet de ruimte vullen zonder te worden geforceerd.

Het is belangrijk om te weten dat u niet altijd zult zien dat er vuil wordt losgemaakt wanneer u tussen uw tanden reinigt, omdat de bacteriën niet zichtbaar zijn met het blote oog. De bedoeling is dat u de bacteriën verwijdert voordat ze de tijd hebben gehad om zich te ontwikkelen tot dikkere, beter zichtbare tandplaque. Als ju het kunt zien, zit het er al te lang.

Net als alle nieuwe vaardigheden kan flossen tijd kosten om eraan te wennen, maar het is de moeite waard om vol te houden. Als u de techniek eenmaal onder de knie heeft, is het een snelle en gemakkelijke toevoeging aan uw dagelijkse mondhygiëneregime en plukt u er jarenlang de vruchten van.